Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/10/2006

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της .Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου, μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της «ΝΕΤ 105,8» των κ.κ. Παντελάκη, Ρουμπάτη και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Η μεγάλη απεργία των δασκάλων έχει κερδίσει συναινέσεις στην κοινή γνώμη, έχει προβληματίσει θετικά για τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης κι έχει καταδείξει το αδιέξοδο και τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής.

Έχει διαμορφωθεί ένας ευνοϊκός συσχετισμός δυνάμεων από την πολύμηνη κινητοποίηση, με αιχμή εναλλάξ διάφορους φορείς της Παιδείας, που λειτουργεί βραχυπρόθεσμα μεν αποτελεσματικά για την απόκρουση πολιτικών που θα απαξιώνουν παραπέρα την Παιδεία, μεσοπρόθεσμα όμως μπορεί να λειτουργήσει και θετικά για την επίτευξη και των οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων που με μεγάλη ωριμότητα έχουν θέσει οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι διπλά εκτεθειμένη. Κοντά στη διγλωσσία για την οικονομία, καθώς οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Δούκας έχουν μοιράσει τους ρόλους του καλού και του κακού για την πρόοδο και τις  αντοχές της οικονομίας, έχει διαμορφωθεί μία αντίστοιχη διγλωσσία για το μείζον ζήτημα της εκπαίδευσης. Δίπλα στη συνεχιζόμενη ρητορεία για αναβάθμιση, για προτεραιότητα στην έρευνα και την καινοτομία, για ταχύρυθμη εισαγωγή νέων τεχνολογιών, για πολιτισμό και παιδεία ως συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παρουσία της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, δίπλα σ΄ όλα αυτά που επικοινωνιακά και προπαγανδιστικά στρέφει η κυβέρνηση εναντίον όσων λειτουργούν μέσα στους χώρους κι όσων αγωνίζονται πράγματι για την ανασυγκρότηση της παιδείας μας, αποκαλύφθηκε η ωμή και στυγνή πραγματικότητα που αντιφάσκει πλήρως με τις εξαγγελίες:

Η κυβέρνηση έχει θέσει εκτός προτεραιοτήτων του φετινού και των επόμενων προϋπολογισμών την προσέγγιση στο 5% για την Παιδεία. Ταυτόχρονα, «εργάζεται» ώστε δεκάδες χιλιάδες νέοι, λόγω της βάσης του «10», να πυκνώνουν τις στρατιές όσων αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό και τα ελληνικά «κολέγια».  Επίσης, παρακολουθεί ως θεατής την αιμορραγία του ελληνικού σχολείου με την ταξική έξοδο χιλιάδων μαθητών και το νέο φούντωμα της παραπαιδείας, που αποτελεί και πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Την ίδια ώρα, εμμένει στην αναθεώρηση του άρθρου 16, συντηρώντας την εικόνα «χάους» για την Παιδεία και δίνοντας χείρα βοηθείας και προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την αναβολή της σχετικής συζήτησης.

Οι δάσκαλοι συνεχίζουν τους αγώνες τους όπως και οι μαθητές, οι φοιτητές και οι λειτουργοί των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Αν η κυβέρνηση συνεχίζει να φλερτάρει με μια «στρατηγική ήττα» όσων αντιστέκονται στο χώρο της εκπαίδευσης, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ογκούμενο κίνημα διάχυτης λαϊκής δυσαρέσκειας που θα αμφισβητεί τις προθέσεις, την ουσία της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής αλλά και την ικανότητα ακόμα των σημερινών κυβερνώντων για να αντιστοιχηθούν στις προκλήσεις της εποχής μας.»

To Γραφείο Τύπου