Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2006

Στον αέρα η αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ

Αλμούνια: Από 40 κύματα ...λόγω «υψηλής στατιστικής αβεβαιότητας»!

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν στον Δημ. Παπαδημούλη

Από 40 κύματα θα περάσει το αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του ΑΕΠ έως ότου πάρει την οριστική έγκριση από την Ευρ. Ένωση. Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, καταγράφει το έντονο κλίμα δυσπιστίας έναντι των κυβερνητικών στατιστικών. Περιγράφει επίσης, μια μακρόσυρτη και δαιδαλώδη πορεία ελέγχων, με άγνωστη διάρκεια και κυρίως το ύψος της αναθεώρησης του ΑΕΠ, που τελικά θα εγκριθεί από την Κομισιόν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του τονίζει ότι «έχει, πράγματι, ζητήσει από την Eurostat να ασχοληθεί με αυτό το θέμα κατά προτεραιότητα» και περιγράφει ένα προς ένα τα βήματα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αλμούνια αναφέρει: «Το πρώτο στάδιο της επαλήθευσης έχει ήδη αρχίσει και η επιτροπή GNI (Gross National Income – Ακαθάριστο Εγχώριο Εισόδημα) θα εξετάσει τα στοιχεία για πρώτη φορά στο τέλος Οκτωβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη και τα σχόλια της εν λόγω επιτροπής, η Eurostat θα οργανώσει εν συνεχεία αποστολή της GNI στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η Eurostat θα εξετάσει ενδελεχώς την αξιοπιστία και την ποιότητα των επισκοπήσεων, των απογραφών και άλλων πηγών δεδομένων που έχουν χρησιμοποιηθεί επιπλέον θα ελέγξει τη συμμόρφωση των στατιστικών μεθόδων με το ESA 95 (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ολοκληρωμένων Οικονομικών Λογαριασμών). Όπως έχει συμβεί και με άλλες χώρες της ΕΕ, εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη μέλη θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στην αποστολή προκειμένου να διασφαλισθεί πλήρης διαφάνεια. Ενδεχομένως, θα χρειασθούν και άλλες αποστολές πριν καταστεί δυνατόν να πραγματοποιηθεί πλήρης επαλήθευση. Όπως συμβαίνει με όλες αυτές τις αποστολές, τα αποτελέσματα θα συζητηθούν πρώτα με την ελληνική εθνική Στατιστική Υπηρεσία και θα ληφθούν υπόψη τα σχόλιά της.»

«Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, -τονίζει ο Ευρωπαϊος Επίτροπος- η Eurostat θα προβεί σε εκτίμηση εάν τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελλάδας είναι κατάλληλα για τις διάφορες χρήσεις από την Επιτροπή και το Συμβούλιο ή εάν απαιτούνται διορθώσεις και περαιτέρω βελτιώσεις.»

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι: «Στο μεταξύ, αντανακλώντας την υψηλή στατιστική αβεβαιότητα γύρω από τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα σχετικά στοιχεία για πολυμερή οικονομική και δημοσιονομική επιτήρηση, τα οποία πρόκειται να κοινοποιηθούν από την Eurostat και να χρησιμοποιηθούν από την Επιτροπή και το Συμβούλιο στις αξιολογήσεις και τις αποφάσεις τους, θα παραμείνουν εκείνα τα οποία περιέχουν μη αναθεωρημένους εθνικούς λογαριασμούς.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της, η κυβέρνηση έχει προκαλέσει ένα κλίμα έντονης δυσπιστίας και αναξιοπιστίας για τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει, τόσο στην ΕΕ όσο και στην διεθνή αγορά. Για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, όλα τα οικονομικά δεδομένα της χώρας θα είναι στον αέρα και υπό αίρεση και θα καταγράφονται με αστερίσκο στα επίσημα κείμενα της ΕΕ.

Οι αρνητικές συνέπειες στη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, στις ανοιχτές διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των απωλειών από το Γʼ ΚΠΣ καθώς και για την αναδρομικότητα της αύξησης της ελληνικής συμμετοχής στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι προφανείς! Συγχαρητήρια στους κ.κ. Αλογοσκούφη και Κοντοπυράκη!»

To Γραφείο Τύπου