Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/11/2006

Κομισιόν: «Ανεπαρκές το σχέδιο δράσης των ελληνικών αρχών για τη σήμανση του βοείου κρέατος»

Απάντηση του Επιτρόπου Κυπριανού στον ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη

«Ανεπαρκές» κρίνει ο Επίτροπος Κυπριανού το σχέδιο δράσης των ελληνικών αρχών σχετικά «με την ιχνηλασιμότητα και τη σήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων βοοειδών στην Ελλάδα» απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Κυπριανού, αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτή, στην απάντησή του αναφέρει ότι «Η έκθεση της Επιτροπής του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ΓΤΚΘ) σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και τη σήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων βοοειδών στην Ελλάδα προβαίνει σε ορισμένες συστάσεις προς τις αρμόδιες αρχές για τη βελτίωση των ελέγχων τους στον τομέα αυτό».

Ο κ. Κυπριανού επισημαίνει ότι: «Το σχέδιο δράσης που υποβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές κρίθηκε ανεπαρκές αναφορικά με τις προτάσεις που αφορούν:

•    Τη βελτίωση του ελέγχου και της εποπτείας της ανιχνευσιμότητας του βοείου κρέατος και των προϊόντων βοοειδών στο πλαίσιο της αλυσίδας επεξεργασίας τροφίμων και της αλυσίδας λιανικής διανομής, αποθήκευσης και πώλησης.

•    Τη βελτίωση των ελέγχων κατά την εφαρμογή προαιρετικών και οικειοθελών συστημάτων σήμανσης•

•    Τη βελτίωση της λειτουργίας της κεντρικής βάσης δεδομένων βοοειδών.

Συνεχίζοντας ο Επίτροπος περιγράφει βήμα προς βήμα τις ενέργειες του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων από το Νοέμβριο 2005 έως σήμερα, για τη βελτίωση των ελέγχων ιχνηλασιμότητας των προϊόντων βοειδών.

Πιο συγκεκριμένα:

«Σε μια αποστολή γενικής επισκόπησης στην Ελλάδα το Νοέμβριο 2005 εξετάστηκε η συνέχεια που δόθηκε σε μη εφαρμοσθείσες συστάσεις προερχόμενες από αποστολές επιθεώρησης του ΓΤΚΘ κατά την περίοδο 1999-2004. Οι ελληνικές αρχές παρείχαν τις πληροφορίες αναφορικά με βελτιώσεις στους ελέγχους και την εποπτεία της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων βοοειδών.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έκριναν ότι πραγματοποιείται πρόοδος ως προς τα θέματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας και ότι έχει αναληφθεί ικανοποιητική δράση αναφορικά με τη βάση δεδομένων βοοειδών.

Κατόπιν το ΓΤΚΘ πραγματοποίησε αποστολή επιθεώρησης στην Ελλάδα, από τις 4 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2006, σχετικά με τους ελέγχους που εκτελούνται επί της παραγωγής τροφίμων στον τομέα του κόκκινου κρέατος, των προϊόντων και παρασκευασμάτων αυτού. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης επανεξετάστηκαν οι έλεγχοι στη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα. Η έκθεση της επιθεώρησης, που συντάσσεται τη στιγμή αυτή, θα σταλεί στο  Κοινοβούλιο.»

To Γραφείο Τύπου