Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/11/2006

Το Τμήμα Γυναικών του Συνασπισμού εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τον βιασμό της μαθήτριας στην Αμάρυνθο της Εύβοιας από συμμαθητές της και την αγανάκτησή του για την διαχείριση του θέματος.

Ο βιασμός στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην ελληνική κοινωνία. Το θύμα είναι αλλοδαπή, αριστούχος μαθήτρια και εργαζόμενη. Η εικόνα μιας τοπικής ρατσιστικής, υποκριτικής κοινωνίας που θέλησε να την ταπεινώσει, να την  εκδιώξει από τον χώρο της και να κουκουλώσει το έγκλημα είναι αποκρουστική.

Είναι η κοινωνία που παράγει βία σε όλα τα επίπεδα και τα αρνητικά στερεότυπα ενισχύονται από όλους του μηχανισμούς της.  

Οι βιασμοί γυναικών είναι πλέον συχνό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία, αλλά τα θύματα δεν καταγγέλλουν γιατί θα υποστούν πολλαπλούς βιασμούς, εξευτελισμούς από τις ανακριτικές αρχές, μερίδα του έντυπου τύπου και την αδηφάγα ιδιωτική τηλεόραση.

Δεν είναι ασφαλώς οι καταλήψεις που προκάλεσαν αυτό το έγκλημα, όπως πολλοί σπεύδουν να το συσχετίσουν με σκοπό τη συκοφάντηση του αγώνα των μαθητών για καλύτερες συνθήκες σπουδών και ζωής. Οι αγώνες των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας δημιουργούν όραμα για ένα καλύτερο κόσμο με αξίες και ιδανικά. Αντίθετα, είναι τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα, που η πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει και τα οποία οδηγούν στον ατομισμό, ρατσισμό και βία.

Ζητούμε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν!

Ζητούμε επίσης το μάθημα των διαφυλικών σχέσεων και της ισότητας των φύλων να αποτελεί συστατικό μέρος της εκπαίδευσης.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής