Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/11/2006

Αποσπάσματα συνέντευξης του Προέδρου του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 106,8

(εκπομπή Π.Τσούτσια-Τ.Σαράντη)

Για εκπαιδευτικό - κινητοποιήσεις - καταλήψεις

-Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στα θέματα της Παιδείας, ιδιαίτερα στις μαθητικές καταλήψεις, τουλάχιστον ένας παρατηρητής που είναι απ΄ έξω και βλέποντας τα δελτία ειδήσεων έχει μια εικόνα ότι αυτές οι καταλήψεις είναι καταλήψεις των βιασμών....

Αυτή είναι η εικόνα την οποία σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος που λειτουργούν τα ΜΜΕ, δηλαδή η αναζήτηση ακραίων φαινομένων –κι είναι ένα ακραίο φαινόμενο αυτό- έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία μιας γενικής κοινωνικής δραστηριότητας. Είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Δεν πρέπει να το προσπεράσουμε αυτό που έγινε στην Αμάρυνθο. Δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, έκφραση των καταλήψεων, αλλά έκφραση διεργασιών που έχουμε μέσα στους νέους ανθρώπους, έκφραση ενός ρατσισμού που είτε είναι εμφανής, είτε υπολανθάνει στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να συζητηθεί. Και πρέπει να συζητηθεί μ΄ έναν πολύ σοβαρό τρόπο. Με την ευκαιρία, θέλω να πω ότι είναι παραδειγματική η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει ένα μήνυμα σε σχέση με αυτά τα γεγονότα.

Από κει και πέρα όμως αυτό δεν είναι οι κινητοποιήσεις των μαθητών με κανένα τρόπο. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών εκφράζουν, πέρα από τις διεκδικήσεις, ένα μεγάλο αδιέξοδο μέσα στο οποίο είναι κλεισμένα σήμερα τα παιδιά στην εφηβεία τους, μέσα σε μια στείρα διαδικασία η οποία δεν έχει και τις περισσότερες φορές επαγγελματική προοπτική γι αυτούς και με την αναζήτηση κάποιας καλύτερης προοπτικής.

Για αποτελέσματα δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών και Συνασπισμό

-Μια και μιλάμε για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.. στην πρόσφατη συνεδρίαση της Π.Γ. θίξατε εμμέσως ένα θέμα ανανέωσης των οργάνων του κόμματος. Το ερώτημα είναι, με βάση τα αποτελέσματα του κ. Τσίπρα στηρίζετε αυτή την άποψη; .. Μιλάτε γενικά για ανανέωση του πολιτικού συστήματος με νέα πρόσωπα;...

....Νομίζω ότι το μεγάλο μήνυμα για τον Συνασπισμό, το μεγάλο μήνυμα για όλους ίσως, είναι η ανάγκη να υπάρξουν στόχοι, διεκδικήσεις, λόγος, αλλά ακόμη και πρόσωπα τα οποία να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Και νομίζω ότι γι αυτό συζητήθηκε τόσο πολύ ίσως απ΄ όλα τα αποτελέσματα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές  το αποτέλεσμα της υποψηφιότητας της «Ανοιχτής Πόλης», που στήριζε και ο ΣΥΝ, του Αλ. Τσίπρα και των συνεργατών του στην Αθήνα.

Μ' αυτή την έννοια, ούτε τα αυτιά μας μπορούμε να κλείσουμε, αλλά ούτε και να μείνουμε ακίνητοι. Οφείλουμε σ΄ αυτό το μήνυμα της κοινωνίας, που λέει ότι, περιμένουμε από την Αριστερά, περιμένουμε από την κοινωνική, οικολογική, ριζοσπαστική, ανανεωτική, εναλλακτική Αριστερά -όλες αυτές τις διαστάσεις της δράσης μας θέλω να δώσω- να κάνει ένα άνοιγμα ακόμα πιο τολμηρό στους νέους ανθρώπους στην ελληνική κοινωνία, με νέο λόγο και νέους ανθρώπους.

-Την Κυριακή που μας πέρασε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στο κύριο άρθρο της έβαλε ένα θέμα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ.....Δεν ξέρω αν το διαβάσατε και τι γνώμη έχετε επ΄ αυτού....

Το διάβασα το άρθρο. Νομίζω ότι όσον αφορά στην κοινοβουλευτική συνεργασία,  έθεσε έναν ενδιαφέροντα προβληματισμό. Είναι σαφής η πορεία του ΣΥΝ και είναι και σαφείς και οι εντολές του συνεδρίου του ΣΥΝ, δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκλογική συνεργασία με ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας τα οποία εναλλάσσονται σήμερα. Το κακό είναι ότι, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει ένα πεδίο κοινών δράσεων, και μάλιστα απέναντι σε μια πολιτική της κυβέρνησης επιθετική προς την κοινωνία, αυτό, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του ΣΥΝ –έχουμε κάνει μια πολιορκία προτάσεων προς τα άλλα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης- δεν γίνεται δυνατό, διότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε κάποιους έστω επιμέρους στόχους. Κι αυτό το είδαμε σε καυτά θέματα. Να αναφέρω το άρθρο 16, που είναι το κορυφαίο θέμα των κινητοποιήσεων! Να αναφέρω τα θέματα της Ολυμπιακής, της Εθνικής Τράπεζας και της Εμπορικής και των ιδιωτικοποιήσεων..

Ποιος φταίει γι αυτό; Εγώ δεν αναζητώ φταίχτες. Λέω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε μεγάλο βαθμό κινείται σε συναινετικές κατευθύνσεις, παρά τις επιφανειακές αντιπαραθέσεις και τις ουσιαστικές αντιπαραθέσεις που μπορεί να έχει με τη Ν.Δ., κινείται σε συναινετικές κατευθύνσεις που καλύπτουν τα δύο κόμματα εξουσίας και δεν μπορεί να βρει συνήχηση με στόχους της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΝ, και γι αυτό δεν γίνεται δυνατή η κοινή συνάντηση και κινητοποίηση δυνάμεων που θα μπορούσε να φέρει και καλά αποτελέσματα.

Σκεφθείτε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο αγώνας και πόσο μεγαλύτερο δυναμισμό θα είχε ο αγώνας για την Παιδεία, αν η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε, όχι, μην αγγίζετε το άρθρο 16, όχι, δεν θα υπάρξουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όχι, πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια.

-Ο στόχος του ΣΥΝ ποιος είναι;.. Να είναι ένα χρήσιμο, εναλλακτικό κόμμα στην κοινωνία, το οποίο θα κινείται στα όρια του 3, του 4 ή του 5% και τίποτα παραπάνω;...

Ο στόχος του ΣΥΝ είναι πολύ μεγαλύτερος. Θα  μου πείτε ότι μεγαλοπιανόμαστε, γιατί ξέρω και το μέγεθος του ΣΥΝ.

Ο στόχος του ΣΥΝ κατ΄ αρχήν δεν είναι να γίνει  σανίδα στήριξης σε κάποια από τις δυνάμεις του δικομματισμού. Να είναι σαφές. ΄Η να καθορίζουμε την πολιτική μας με βάση τις ανάγκες άλλων κομμάτων. Ή να μπούμε εμείς μέσα στις χαοτικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν άλλα κόμματα.

Ο στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε ευρύτατες δυνάμεις της Αριστεράς, να περάσει η ιδέα της ενότητας και της κοινής δράσης σε όλο τον χώρο των δυνάμεων της εργασίας και να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε καταστάσεις τέτοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή του δικομματικού σκηνικού, όσα στηρίγματα κι αν έχει, και μέσα από θεσμικά μέτρα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, και μέσα από την θέση κεντρικών ΜΜΕ κ.λπ.

Πιστεύω ότι ένα από τα μεγάλα στηρίγματα του δικομματισμού είναι η έλλειψη συνεργασίας και κοινής δράσης μέσα στο χώρο της Αριστεράς.

Κάνουμε όσες προτάσεις μπορούμε για κοινή δράση. Και να πω κάτι. Το θετικό απ΄ αυτές τις εκλογές είναι ότι αυτή η προσπάθειά μας βρίσκει ανταπόκριση σ΄ έναν κόσμο της Αριστεράς ο οποίος βλέπει με καχυποψία τον ΣΥΝ ή είναι κάτω από την επιρροή του ΚΚΕ κ.λπ, γιατί δεν θα είχαμε κι αυτά τα αποτελέσματα στο β΄ γύρο σε πολλούς δήμους, ειδικά της Β΄ Αθήνας, αν αυτός ο κόσμος δεν έκλεινε τα αυτιά του στα κηρύγματα διαίρεσης και δεν ακολουθούσε μία αν θέλετε δοκιμαστική πορεία, για να δούμε τι μπορεί να βγάλει η κοινή δράση της Αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου