Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/11/2006

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του κ. Αλογοσκούφη, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Τα όσα είπε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφης, μπορεί να γεμίζουν με αισιοδοξία τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, αλλά δεν μπορεί παρά να προκαλούν βαθύτατη ανησυχία για το παρόν και κυρίως το μέλλον των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Διότι ο κ. Αλογοσκούφης ομολόγησε σχεδόν ευθέως σήμερα ότι, στη βάση και των κατευθύνσεων της Ε.Ε, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, στο όνομα της περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, έχουν, στα επόμενα χρόνια, ως στόχους τους:

•    Την κατεδάφιση του δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

•    Τη διαρκή συμπίεση μισθών και συντάξεων.

•    Την κλιμάκωση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων με αιχμή την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

•    Τη συνολική εκποίηση του δημόσιου πλούτου και όλων συλλήβδην των δημόσιων επιχειρήσεων.

Είναι σαφές, σύμφωνα με τα λεχθέντα από τον κ. Αλογοσκούφη, ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βγει το 2007 από την «επιτήρηση» για υπερβολικά ελλείμματα, αλλά θα μπει σε νέα «επιτήρηση» στη βάση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει επʼ αόριστον μονόπλευρη λιτότητα για μισθούς και συντάξεις, στο όνομα των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών.

Είναι προφανές ότι τυχόν κυβερνητικές προεκλογικές παροχές αποσπασματικού χαρακτήρα, ανέξοδες υποσχέσεις και πελατειακά μέτρα προς άγραν ψήφων, που ήδη έχουν ξεκινήσει, δεν θα είναι τίποτε άλλο από το «φύλλο συκής» για να εφαρμοστεί μετεκλογικά ένα από τα πιο ακραία και άγρια νεοφιλελεύθερα αντικοινωνικά προγράμματα.

Σήμερα όσο ποτέ η χώρα έχει ανάγκη από την ήττα των κυβερνητικών πολιτικών και της δικομματικής νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, με την ουσιαστική ενίσχυση της Αριστεράς, των κοινωνικών αγώνων και κινημάτων. 

To Γραφείο Τύπου