Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/11/2006

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης για την ποντοπόρο ναυτιλία, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ποντοπόρου ναυτιλίας, αποτελούν ανέλπιστα «δώρα» και πρωτοφανείς χαριστικές πράξεις προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Με τα μέτρα ελαστικοποίησης των οργανικών θέσεων του κ. Μ. Κεφαλογιάννη όχι μόνο μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ελλήνων ναυτεργατών σε κάθε πλοίο, αλλά και δίνεται στην πράξη η δυνατότητα στους εφοπλιστές να μην απασχολούν, σχεδόν, καθόλου ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό. Παράλληλα, με το μέτρο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, που ανακοίνωσε ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης, και αυτοί οι ελάχιστοι έλληνες ναυτεργάτες, που θα απομείνουν στην ποντοπόρο ναυτιλία, θα κοστίζουν πάμφθηνα στους εφοπλιστές, αφού οι τελευταίοι θα «τσεπώνουν» τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτεργατών, τις οποίες θα πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι.

Με τα πρωτοφανή αντεργατικά φιλοεφοπλιστικά μέτρα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι βέβαιο ότι η ανεργία των ελλήνων ναυτεργατών, αντί να μειωθεί, θα αυξηθεί, ενώ η ελληνική σημαία, τουλάχιστον από την άποψη των εργασιακών και μισθολογικών σχέσεων, γίνεται χειρότερη και από τις γνωστές σημαίες ευκαιρίας.

Ταυτόχρονα με τον εργασιακό μεσαίωνα στον ναυτεργατικό κόσμο, ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης προετοιμάζει και τον εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους στα λιμάνια, με την προωθούμενη απαράδεκτη ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων υπηρεσιών του Ο.Λ.Πειραιά και του Ο.Λ.Θεσσαλονίκης.

To Γραφείο Τύπου