Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/09/2006

Να αναλάβει πρωτοβουλία η Ελλάδα για την άρση του αποκλεισμού της Παλαιστινιακής Αρχής

Σε σημερινή ημερίδα για το Λίβανο και την Παλαιστίνη, που οργάνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΤΟΕ, ΠΟΕ) και φορείς της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ) με πρωτοβουλία της Βαλκανικής Ένωσης Φιλίας, μίλησε εκ μέρους του ΣΥΝ το μέλος της Π.Γ. Π. Τριγάζης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Το πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή -το πιο κρίσιμο σήμερα παγκόσμιο σταυροδρόμι- παραμένει το Παλαιστινιακό. Μετά το πλήγμα που δέχθηκε η πολιτική του Ισραήλ στο Λίβανο και το ισχυρότατο μήνυμα που βγήκε από τον πόλεμο, ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις στα προβλήματα, επιβάλλεται να καταβληθούν νέες συντονισμένες προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και την υποχώρηση του Ισραήλ στα προ του 1967 σύνορα.

Η συμφωνία Αμπάς-Χαμάς για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη αποτελεί ελπιδοφόρο βήμα, που μπορεί να ευνοήσει μια νέα διεθνή κινητικότητα για το Παλαιστινιακό και να ωθήσει σ΄ ένα νέο Ισραηλινο-Παλαιστινιακό διάλογο. Το βήμα αυτό πρέπει να στηριχθεί από την Ευρώπη, με την άμεση επανάληψη της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, που είχε ανασταλεί από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία για την άρση της απόφασης αυτής, την οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη εξ αρχής.»

To Γραφείο Τύπου