Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/11/2006

Στήριξη των ψαράδων Χαλκιδικής

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τους Γιώργο Μπενάτο, υπεύθυνο του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, Νίκο Παπαδόπουλο μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και Χρήστο Ασημινάρη, γραμματέα της ΝΕ του ΣΥΝ στο Νομό Χαλκιδικής, παρευρέθηκαν στις 10/11/2006 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής στις κινητοποιήσεις των αλιέων παράκτιας αλιείας. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν  με βασικό αίτημα τη μη εφαρμογή της Οδηγίας 26/2004 της ΕΕ, που ουσιαστικά περιορίζει την επαγγελματική δραστηριότητα των αλιέων και τους οδηγεί στον αφανισμό.

Οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του έτους διάφορους τρόπους και εργαλεία ψαρέματος (δίχτυα, πυροφάνι, παραγάδι, σταφνοκάρι, κλπ.). Η Οδηγία 26/2004 της ΕΕ τους υποχρεώνει να δηλώσουν ένα κύριο και ένα δευτερεύον εργαλείο ψαρέματος για να τους ανανεώσει τις επαγγελματικές άδειες ψαρέματος. Αυτό είναι καταστροφή για τους ψαράδες γιατί αφ΄ ενός μεν περιορίζεται αισθητά η επαγγελματική τους δραστηριότητα και αφετέρου αχρηστεύονται επενδύσεις σε εργαλεία που ήδη έχουν κάνει.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο της Νομαρχίας Χαλκιδικής, οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ διαβεβαίωσαν τους αγωνιζόμενους αλιείς ότι θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή και την Ευρωβουλή.

Στο τέλος εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

«Ο κλάδος της Παράκτιας Αλιείας βρίσκεται σε δεινή θέση και συνεχώς συρρικνώνεται. Οι αλιείς μειώνονται με ρυθμό 4-5% ετησίως την τελευταία διετία, μείωση αλιευμάτων 30%, κόστος λειτουργίας σε καύσιμα σχεδόν 100% αύξηση, μείωση εισοδήματος κατά 30%. Η Οδηγία 26/2004 θα εκτινάξει τη μείωση αλιευμάτων στο 60%, ενώ η μείωση του εισοδήματος θα φτάσει σε επίπεδο που θα υπερδιπλασιάσει τη μείωση των παράκτιων ψαράδων και θα αγγίξει το 12% ετησίως. Άρα με μαθηματική ακρίβεια σε λίγα μόλις χρόνια ο κλάδος θα αφανιστεί.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τα αιτήματα των ψαράδων Χαλκιδικής που ζητούν:

•Να εξετασθεί η πρόταση των Ομοσπονδιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα μέτρα που θα θεσπιστούν πρέπει να συμβάλλουν αφενός στην προστασία των θαλασσών και την πρόληψη της ανεξέλεγκτης υπεραλίευσης αφετέρου, όμως να εξασφαλίζουν επαρκή στήριξη στους παράκτιους αλιείς.

•Ο κλάδος εκτός από σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής, συμβάλλει και στην υγιεινή διατροφή των πολιτών και συνολικά στην οικονομία.

•Είναι επιτακτική ανάγκη για τη στήριξη του κλάδου, να αρθεί η Οδηγία 26/2004.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής