Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/05/2005

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και η Δέσποινα Σπανού, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και συζήτησαν για τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο τομέα για το 2005.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους Συμβούλους της ΑΔΕΔΥ και θα ήθελα να υπογραμμίσω τρία σημεία:

Πρώτον, ότι τα στοιχεία που δόθηκαν χθες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά, μόνον οι σκανδιναβικές χώρες την περνάνε. Είμαστε πιο ακριβοί από την Ιταλία ή τη Γαλλία ή τη Μ. Βρετανία, και επίσης έχουμε μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στους μισθωτούς. Μ΄ αυτή την έννοια, εμείς στηρίζουμε ενεργά τις μισθολογικές διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Δεύτερον, το ελληνικό δημόσιο είναι από τους πιο σκληρούς και άτεγκτους εργοδότες στη χώρα μας. Είναι αυτό που χρωστάει τα περισσότερα λεφτά στο ΙΚΑ, είναι αυτό που έκανε κατάχρηση- και συνεχίζει με νέες μορφές- αυτής της ιδιότυπης σχέσης με τους συμβασιούχους, και είναι ο μόνος εργοδότης που δεν αναγνωρίζει βαρέα και ανθυγιεινά.

Στηρίζουμε κι εδώ τις θέσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος σε σχέση με τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Μαζί με τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων.

Και τρίτον, πήραμε τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την αναθεώρηση της δημοσιοϋπαλληλικής λειτουργίας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι έχουμε Επανίδρυση, όχι του Κράτους, αλλά του Κομματικού Κράτους κάθε τέσσερα χρόνια, όπως είδαμε τώρα και με τη ΝΔ. Πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία, πρέπει να υπάρξει σταμάτημα στην κομματική επέμβαση και στην κομματική λεηλασία. Έτσι μόνο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο δημόσιος υπάλληλος να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευσυνειδησία, με μεγαλύτερη διάθεση, χωρίς πιέσεις προς καταστάσεις που ενοχλούν τους πολίτες, και να έχουμε μια Δημόσια Διοίκηση που να μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη στη χώρα μας.»

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου τόνισε:

«Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που είναι κομβικό σημείο στις σχέσεις δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και κυβέρνησης. Είμαστε στην εκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην ουσία των συγκεκριμένων απαντήσεων και λύσεων και στα θεσμικά και στα οικονομικά ζητήματα.

Είμαστε σε μια χώρα ακριβή, με πολιτικές λιτότητας και καθήλωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. O μέσος μισθωτός με δύο παιδιά, στη φορολογική επιβάρυνση είναι στο υψηλότερο ποσοστό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε τέταρτοι στον ΟΟΣΑ και είναι προφανές ότι ο αγώνας για το εισόδημα, στην πορεία που ανοίγεται μπροστά μας, συνδέεται με τις διεκδικήσεις και τον αγώνα της ΑΔΕΔΥ για αυτοτέλεια στη δημόσια διοίκηση. Να τεθεί ένα τέρμα στον κομματισμό και να απελευθερωθούν οι δυνάμεις του ανθρώπινου δυναμικού και της διοίκησης, για μια καλύτερη ποιότητα προς τον έλληνα πολίτη, χωρίς διαιρέσεις, και στο πλαίσιο αυτό, τόσο τα ειδικευμένα όσο και τα γενικότερα προβλήματα, οι διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση, θα είναι ένα ανοιχτό πεδίο επικοινωνίας με τον ΣΥΝ, δεδομένου ότι ο προσανατολισμός του και οι θέσεις του, σταθερά και διαχρονικά, δίνουν τη δυνατότητα μιας στερεής υποστήριξης και συμμαχίας στο πολιτικό επίπεδο, για την προώθηση των διεκδικήσεων και την επίλυση των προβλημάτων μας.

To Γραφείο Τύπου