Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/11/2006

Αλέκος Αλαβάνος: "Διπρόσωπη η κυβέρνηση της Ν.Δ., εξαπολύει επίθεση σε όλα τα μέτωπα εναντίον των εργαζομένων"

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, μαζί με τον Δημ. Στρατούλη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του κόμματος, συναντήθηκε σήμερα  με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ», και συζήτησαν τα προβλήματα που εκκρεμούνεδώ και ένα χρόνο και σχετίζονται με το μέλλον της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ .

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Είχαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ.

Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίζεται  η κυβέρνηση, πως όσα μέτρα πήρε ενάντια στους εργαζόμενους μέχρι σήμερα τα πήρε και ότι μέχρι τις εκλογές θα έχουμε μια ήπια περίοδο. Αντίθετα, έχουμε μια μεγάλη επίθεση σε πολλά μέτωπα: Στον ΟΤΕ, στους συμβασιούχους, στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όπως είναι στον ΚΕΡΑΝΗ. Και μάλιστα το χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε  μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση της ΝΔ, με  φοβερή διπλοπροσωπία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γιακουμάτος είχε δεσμευτεί τον Αύγουστο του 2006 ότι η καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ θα προχωρήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία, με βάση το 46Α και μετά από δυο μήνες έγινε παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, ώστε να μη γίνει η εκκαθάριση εν λειτουργία. Αλλά και το ΙΚΑ, το οποίο είναι υπό την εποπτεία του κ. Γιακουμάτου και του Υπουργείου Απασχόλησης παρενέβη για να μη γίνει αυτή η εκκαθάριση εν λειτουργία. Αποτέλεσμα,  να πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι, να οδηγηθεί η περιουσία της εταιρείας σε πλειστηριασμό και να τελειώσει εκεί η υπόθεση ΚΕΡΑΝΗ. Είναι ακραία αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης και, επαναλαμβάνω, έχει το χαρακτηριστικό της διπλοπροσωπίας. Εμείς θεωρούμε αδιανόητο μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Φίλιπ Μόρις να κάνουν επενδύσεις σήμερα στην Ελλάδα και η κυβέρνηση να μην μπορεί να στηρίξει μια ελληνική καπνοβιομηχανία.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις  δεσμεύσεις της για εκκαθάριση της επιχείρησης εν λειτουργία και να αναζητήσει επενδυτή ο οποίος θα μπορούσε, ενδεχομένως, να βρεθεί σε ελληνική συνεταιριστική καπνοβιομηχανία όπως είναι η ΣΕΚΑΠ, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι αλλά και να διατηρηθεί η παραγωγική ικανότητα της χώρας, στον τομέα της καπνοβιομηχανίας.»

Ο κ. Γ. Καραγιώργος, Πρόεδρος του Σωματείου καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ τόνισε:

« Είμαστε 15 μήνες απλήρωτοι στον ΚΕΡΑΝΗ. Επί ενάμισι χρόνο που έχουμε προσφύγει στο Υπουργείο για εξεύρεση λύσης έχουμε πάρει επανειλημμένες υποσχέσεις ότι ο ΚΕΡΑΝΗΣ είναι βιώσιμη επιχείρηση, ότι δεν θα κλείσει, ότι θα λειτουργήσει και θα βρεθεί λύση. Πήραμε  τον Αύγουστο την υπόσχεση ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την εταιρία μέσω της διαδικασίας του 46α, συναινέσαμε σ΄ αυτή τη διαδικασία και τρεις μέρες πριν την εκδίκαση το δημόσιο ήρθε εναντίον, με αποτέλεσμα οι αιτούντες Τράπεζα Κύπρου  και General Union, να παραιτηθούν από την αίτηση χωρίς καμιά προειδοποίηση και σήμερα να είμαστε στην αβεβαιότητα χωρίς να ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει. Ζητάμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να δώσει λύση που να μην είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Μας κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας αύριο σε συνάντηση και εν συνεχεία έχουμε γενική συνέλευση των εργαζομένων για να καθορίσουμε τη στάση μας για τον περαιτέρω αγώνα μας»

To Γραφείο Τύπου