Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/11/2006

Δεν είναι για όλους ίδια τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη

Ο Ν.Βούτσης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μιλώντας σε εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο χώρο του Πανεπιστημίου στην Τρίπολη, σημείωσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Η εξέγερση του Νοέμβρη έδωσε διαφορετικά μηνύματα αντίστασης, απείθειας, ανυπακοής, υπέρμετρης θυσίας για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Για τους περισσότερους, δυστυχώς όμως, εδώ και καιρό τα μηνύματα αυτά έχουν θαμπώσει, έχουν καλυφθεί από απίστευτες ιδιοτέλειες και από αξίες που εξυπηρετούν μία τυπική δημοκρατία και μια ψευδεπίγραφη κοινωνική πρόοδο.

Η επικαιρότητα των συνθημάτων της εξέγερσης δεν συνίσταται κυρίως  στην καταγραφή των σημερινών αγώνων για «ψωμί – παιδεία – ελευθερία», γιατί τότε η εξέγερση μπαίνει στο μαυσωλείο και παράγει στερεότυπα καθώς αποχωρίζεται από το πνεύμα και το μήνυμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής κουλτούρας στην νέα διευρυμένη θεματολογία ανελεύθερων και κοινωνικά άδικων πολιτικών.

Για μας, για την Αριστερά που πρωταγωνίστησε στον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Νοέμβρη, έχει ιδιαίτερη σημασία να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πνεύμα αντίστασης μέσα από τη συνειδητοποίηση κάποιων μαζικών παραγόντων που συνιστούν σύγχρονα «δεσμά» ιδιαίτερα για τους νέους:

1.    Η  «τηλε-δημοκρατία» είναι το πλαίσιο που θέλει να ακυρώσει όλες τις αξίες που, μέσα από τον ελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό της εξέγερσης, εκπέμψαμε, βιώσαμε και ταυτόχρονα επηρεάσαμε τη στάση ζωής, τις επιλογές και τη διαμόρφωση συνείδησης στον ελληνικό λαό. Η τηλε-δημοκρατία αποτελεί απόστημα για τη δημοκρατία, υπονομεύει την πολιτική, ευνουχίζει τη λαϊκή συμμετοχή, διαμορφώνει πρότυπα απανθρωπιάς, ρατσισμού, σεξισμού και ξενοφοβίας.

2.    Οι φανερές και αόρατες δυνάμεις, που πρωταγωνιστούν στην κατεδάφιση των εστιών του κοινωνικού κράτους και στην αποδόμηση της έννοιας και της ανάγκης για κατοχυρωμένη και δημόσια εγγύηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, παράγουν ανεργία, ακριβή ιδιωτική παιδεία, επισφαλή εργασία, ελαστικά ωράρια, επιστροφή στην οικογένεια, συντηρητικές νοοτροπίες και κοινωνική αναδίπλωση.

3.    Σαν λαίλαπα από το διεθνή περίγυρο έρχονται και αρθρώνονται και με τις εγχώριες δυνάμεις αυταρχικής καταστολής οι δοξασίες του «διαρκούς αντιτρομοκρατικού αγώνα», υποβαθμίζονται και ακυρώνονται πολιτικά δικαιώματα, ελευθερίες και διεθνείς κανόνες που διαμορφώθηκαν  ως επιστέγασμα  τεράστιων αγώνων και απίστευτων θυσιών τον προηγούμενο αιώνα. Συζητιούνται ανοιχτά και διαμορφώνονται οι συνθήκες για να ισχύσουν μέτρα που ήταν αδιανόητα ακόμα και σε δικτατορικά καθεστώτα πριν από λίγες δεκαετίες.

Η αντίσταση στα παραπάνω αφορά καθέναν μας αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες, αφορά στη διαμόρφωση μίας σύγχρονης προσωπικής στάσης ζωής για τους νέους, αλλά δίνει και προγραμματικό ορίζοντα για ουσιαστική δράση στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού που έχει κατακτηθεί στο ελληνικό και στα διεθνή κοινωνικά φόρα, όπως επίσης λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης στους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες που σήμερα εντείνονται για να αποκρουστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνηση της Ν.Δ.»

To Γραφείο Τύπου