Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/11/2006

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2007, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Ο προϋπολογισμός του 2007 είναι ένας από τους χειρότερους και επαχθέστερους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τις κοινωνικές δαπάνες και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο προϋπολογισμός του 2007 θα επιφέρει νέα μείωση στα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία και νέα εκτόξευση των κοινωνικών ανισοτήτων. Κι αυτό γιατί προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς κάτω του επίσημου τιμαρίθμου και πολύ πιο κάτω από την πραγματική ακρίβεια, ενώ οι φόροι θα αυξηθούν πάνω από 3,2 δις  ευρώ, οι οποίοι θα επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο -με την άμεση φορολογία και την επιδρομή νέων έμμεσων φόρων- τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Ο προϋπολογισμός του 2007, παρά τις εκρηκτικές ανάγκες, καθηλώνει και μειώνει, ως ποσοστό του ΑΕΠ τις δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, ενώ οι εισοδηματικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. για την γεωργία μειώνονται δραστικά σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου εξαθλιώνεται.

Ο προϋπολογισμός, επίσης, καθηλώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, ενώ η δημόσια συμμετοχή στο πρόγραμμα μειώνεται, απόλυτα, σε βάρος των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Οι μόνοι κερδισμένοι του προϋπολογισμού του 2007 είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που, παρά την συνεχή αύξηση των κερδών τους, πληρώνουν όλο και λιγότερους φόρους αλλά και οι πολυεθνικές του πολέμου, που καρπώνονται την μερίδα του λέοντος από τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα.

Τέλος, συνεχίζεται και το 2007 το αίσχος των διπλών βιβλίων με τους ειδικούς, εκτός προϋπολογισμού, λογαριασμούς, των οποίων τα αναλυτικά έσοδα και τις αναλυτικές δαπάνες αποκρύπτει η εισηγητική έκθεση του Υπ. Οικονομίας, κρατώντας στο σκοτάδι την εθνική αντιπροσωπεία.

To Γραφείο Τύπου