Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/11/2006

Δ.Παπαδημούλης: "Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απορρίπτει τον Μπολκενστάιν- λάιτ"

Αιτιολογώντας την καταψήφιση της τροποποιημένης οδηγίας για τις Υπηρεσίες που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Συνασπισμός και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταψήφισαν την τροποποιημένη πρόταση Μπολκεστάιν που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο γιατί θα οδηγήσει σε συμπίεση της θέσης των εργαζομένων και αποτελεί βαρύ πλήγμα εναντίον της Κοινωνικής Ευρώπης.

Ο συμβιβασμός Ευρωδεξιάς-Σοσιαλιστών, μετριάζει, αλλά δεν αναιρεί την νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και το μεγάλο αρνητικό κοινωνικό φορτίο της πρότασης. Με τις ασάφειές του, αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε περαιτέρω αρνητικές ερμηνείες, τόσο από την Επιτροπή όσο και από το Δικαστήριο. Η αναδιατυπωμένη πρόταση της Επιτροπής και του Συμβουλίου που υιοθέτησε σήμερα το Κοινοβούλιο χωρίς καμία τροπολογία (!) ενισχύει όλες αυτές τις επικίνδυνες ασάφειες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προστατεύει με την νομολογία του συστηματικά τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας την αρχή της χώρας προέλευσης. Πάντα αποφασίζει εναντίον των κανόνων της χώρας υποδοχής, με το επιχείρημα ότι δυσχεραίνουν τις δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων.  

Ο κίνδυνος μεταφοράς των επιχειρήσεων σε χώρες με ελαστικότερη κοινωνική και περιβαλλοντική νομοθεσία ενισχύεται με την υιοθέτηση της οδηγίας.  

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς κατέθεσε σειρά τροπολογιών για τον περιορισμό των αρνητικών για τους εργαζομένους συνεπειών της οδηγίας, οι οποίες απορρίφθηκαν από το μπλοκ Λαϊκού Κόμματος - Φιλελεύθερων Σοσιαλιστών, παρά την υπερψήφισή τους από τους Πράσινους και μικρό αριθμό Σοσιαλιστών, ανάμεσά τους και Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικεί τη διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών κοινωνικών προδιαγραφών, για την αποτροπή του κοινωνικού ντάμπινγκ και του αθέμιτου ανταγωνισμού, με μοχλό χώρες με ελαστικότερη κοινωνική και περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα μεταβατικά μέτρα και η ενοποίηση α λα καρτ, δημιουργούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενθαρρύνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την εκμετάλλευση και τις διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων.

Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εναντίον του κοινωνικού ντάμπινγκ θα συνεχιστεί και μετά την ψήφιση της οδηγίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με τα συνδικάτα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.»

To Γραφείο Τύπου