Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/11/2006

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η γαλακτοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου με ταυτόχρονη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Χρησιμοποιούσε "ακατάλληλο γάλα" και "μολυσμένο τυρί" ως πρώτες ύλες

Απάντηση του Επιτρόπου κ. Κυπριανού στον Δ. Παπαδημούλη

Ακαριαία αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στις καταγγελίες του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων όσο και στην παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ ο οποίος με ερώτησή του κατήγγειλε ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο σε γαλακτομική μονάδα του Ηνωμένου Βασιλείου, για την οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι διέθετε στην κοινοτική αγορά τεράστιες ποσότητες τυριών και τυροπήγματος χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες ακατάλληλες για κατανάλωση και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Δημήτρη Παπαδημούλη, η εν λόγω γαλακτοκομική μονάδα χρησιμοποιούσε πρώτες ύλες που συγκεντρώνονταν από πολυάριθμους συλλέκτες γάλακτος (βυτία, μεταφορείς) στην Αγγλία παρόλο που υπήρχε η ετικέτα "ακατάλληλο γάλα " ή "μολυσμένο τυρί". Ο ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα ώστε αφενός να αποσυρθούν από την αγορά όλα τα μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και αφετέρου να ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης.

Απαντώντας στην ερώτηση Παπαδημούλη, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ασφάλειας τροφίμων και δημόσιας υγείας κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι η εν λόγω  επιχείρηση πράγματι  χρησιμοποιούσε για την παραγωγή τυροπήγματος γάλα το οποίο όχι μόνο κρίθηκε ακατάλληλο στις δοκιμασίες αντιβιοτικών, αλλά επίσης δεν τηρούσε τις λοιπές βασικές απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί υγιεινής των τροφίμων.

Η Επιτροπή, κατά τον κ. Κυπριανού, προέβη σε διορθωτικές ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού  (ΕΚ) αριθ. 178/2002 και ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να απαγορεύσει τη διάθεση στην αγορά των προϊόντων που παράχθηκαν από την εν λόγω επιχείρηση και ταυτόχρονα να αναζητήσει, να κατάσχει και να καταστρέψει όλα τα προϊόντα που είχαν διατεθεί είτε στην εγχώρια αγορά είτε στις αγορές άλλων κρατών μελών. Στις 12 Οκτωβρίου 2006, η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να κινήσει διαδικασία παράβασης, σύμφωνα με το άρθρο 226 της Συνθήκης, κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για παράλειψη έγκαιρης και επαρκούς αντιμετώπισης των παράνομων πρακτικών που διαπιστώθηκαν κατά την αποστολή του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ΓΤΚΘ).

Λόγω του ότι τα διατροφικά σκάνδαλα  παίρνουν πλέον μορφή επιδημίας, η Επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο 2006 ακόμη μια αποστολή του ΓΤΚΘ για να επιθεωρηθεί ο γαλακτοκομικός τομέας στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό την επαλήθευση των ελέγχων που διεξάγονται από τις αρμόδιες αρχές.

To Γραφείο Τύπου