Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2006

Κατάθεση αναφορά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον Πρόεδρο του τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης για πειθαρχικές κυρώσεις στον Πρόεδρο του Αρειου Πάγου

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουμε βεντέτες με πρόσωπα. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι με αντεργατικές ή αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Η εγκύκλιος του Προέδρου του Αρείου Πάγου προς όλους τους δικαστές των Πρωτοδικείων της χώρας να αποθαρρύνεται η έκδοση προσωρινών διαταγών ή ασφαλιστικών μέτρων υπέρ απολυμένων εργαζομένων, εξυπηρετεί συμφέροντα ισχυρών οικονομικών μονάδων έναντι των απλών εργαζομένων. Στοχεύει ιδιαίτερα στους συμβασιούχους που διεκδικούν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στα δικαστήρια τα νόμιμα δικαιώματά τους για την απόκτηση σύμβασης αορίστου χρόνου. Επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα φοβίας μέσα στους δικαστικούς. Ήδη, μετά την εγκύκλιο, άρχισαν αμέσως να σπάνε τη θετική παράδοση των αποφάσεων που δικαίωναν τους συμβασιούχους στα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Για τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ζήτημα πολιτικής τιμής να μπορέσει να ολοκληρωθεί η πάλη, προκειμένου οι συμβασιούχοι να αποκτήσουν, με βάση την Οδηγία 70/99, συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 19, παρ. 3 του Κανονισμού Οργανισμού των Δικαστηρίων, οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση και υπόδειξη για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε δικαστικό λειτουργό, σε κατηγορία υποθέσεων, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Αυτή είναι και η θέση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Γι αυτό το λόγο σήμερα έχουν προειδοποιητική αποχή από τον Άρειο Πάγο οι δικηγόροι της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι και η θέση πολλών δικαστών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δυστυχώς, παρά τις καταγγελίες μας, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης έμειναν αδρανείς. Γι αυτό το λόγο, σήμερα, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταθέτει αναφορά στον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, ζητώντας την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον κ. Κεδίκογλου. Ο κ. Κεδίκλογλου έχει τη δυνατότητα να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο, οπότε το θέμα θα μπορούσε να θεωρείται λήξαν.»

Ακολουθεί  το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΠΡΟΣ
Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης

ΑΝΑΦΟΡΑ
της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που εδρεύει στα γραφεία του κόμματος Ελληνική Βουλή, και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό της Αλέξανδρο Αλαβάνο.

ΚΑΤΑ

Προέδρου Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υπουργό Δικαιοσύνης
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
ΓΣΕΕ
ΑΔΕΔΥ
Συντονιστικό Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Με το υπ' αριθμ. 356/26-9-2006 έγγραφό του προς τους Προϊσταμένους όλων των Πρωτοδικείων της χώρας, κοινοποιούμενο προς όλους τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρωμύλος Κεδίκογλου, υποδεικνύει στους δικαστικούς λειτουργούς την απόρριψη αιτημάτων παροχής προσωρινής προστασίας για τρεις κατηγορίες υποθέσεων (συγκεκριμένα: (α) των αιτημάτων που στοχεύουν στην προστασία δανειστών έναντι εφοπλιστών, (β) των αιτημάτων που στοχεύουν στην προστασία αποκλεισθέντων παρανόμως από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για δημόσια έργα (έναντι του κράτους και των εργολάβων στους οποίους ανατέθηκαν τα έργα) και (γ) των αιτημάτων που στοχεύουν στην προστασία απολυμένων εργαζομένων έναντι των εργοδοτών), δείχνοντας, μάλιστα, τη σαφή προτίμησή του υπέρ των οικονομικά ισχυρών και του οργανωμένου κράτους.

Είναι προφανές ότι η ενέργεια αυτή όχι μόνο προσβάλλει κατά τρόπο προκλητικό όλους τους Δικαστές που - κρίνοντας κατά περίπτωση και λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη τη σχετική νομοθεσία - έχουν παράσχει και παρέχουν προσωρινή δικαστική προστασία, ότι δήθεν στερούνται, αντίθετα προς το καθήκον και τις υποχρεώσεις τους, στοιχειωδών γνώσεων πολιτικής δικονομίας, θίγοντας έτσι συνολικά το σύστημα της Δικαιοσύνης, αλλά προσβάλλει ακόμη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία όλων των Δικαστών και υπονομεύει το κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμά μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωμα των πολιτών για αποτελεσματική δικαστική προστασία (που σε αρκετές περιπτώσεις επιτυγχάνεται μόνο με την προσωρινή δικαστική προστασία). Προσβάλλει δε επιπρόσθετα και υποτιμά τον ίδιο το θεσμικό ρόλο του Προέδρου των Πολιτικών Δικαστηρίων, παρεμβαίνοντας ωμά και κατά τρόπο πρωτοφανή στην παροχή δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία των Δικαστών, προς την κατεύθυνση της προστασίας των ισχυρών.

Ενόψει αυτών και δεδομένου ότι, παρά τη σχετική αναφορά-διαμαρτυρία μας το προαναφερθέν έγγραφο του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου,  δεν ανακλήθηκε, με την παρούσα επιθυμούμε να θέσουμε σε γνώση Σας την ενέργεια αυτή του Προέδρου του Αρείου Πάγου (που όχι μόνο προσβάλλει κατάφωρα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και σαφή παραβίαση από την πλευρά του Προέδρου του Αρείου Πάγου της απαγόρευσης του άρθρου 19 παρ. 3 Ν. 1756/1988, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 παρ. 2 Ν. 1868/1989, κατά την οποία «[ο]ποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε δικαστικό λειτουργό για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό αδίκημα») και σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας.

Επειδή η ενέργεια αυτή κλονίζει την κοινωνική αντίληψη περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, θίγοντας το κύρος της.

Επειδή η ενέργεια αυτή στοχεύει στην προνομιακή μεταχείριση των εργοδοτών ως διαδίκων σε βάρος των εργαζομένων.

Επειδή η ενέργεια αυτή παραβιάζει ευθέως τη διάταξη του άρθρου 19 παρ. 3 Ν. 1756/1988, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 παρ. 2 Ν. 1868/1989, κατά την οποία «[ο]ποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε δικαστικό λειτουργό για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό αδίκημα».

Επειδή, επομένως, η ενέργεια αυτή συνιστά πειθαρχικό αδίκημα από την πλευρά του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου.

Επειδή, ως πολιτικό κόμμα, σκοπός του οποίου είναι και η προάσπιση με κάθε τρόπο των συμφερόντων όλων των εργαζομένων, έχουμε έννομο συμφέρον στην κατάθεση της παρούσας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να επιληφθείτε άμεσα του σχετικού θέματος, ενεργώντας ό,τι κρίνετε αναγκαίο, προς την κατεύθυνση της επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Ρωμύλο Κεδίκογλου.

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2006

ΠΡΟΣΑΓΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:

1.    Υπʼ αριθμ. 356/26-9-2006 έγγραφο του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου, προς τους Προϊσταμένους όλων των Πρωτοδικείων της χώρας, κοινοποιούμενο προς όλους τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες.

2.    Υπʼ αριθμ. 1824/11-10-2006 Αναφορά-Διαμαρτυρία Γ.Σ.Ε.Ε.

3.    Από 25/10/2006 Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

4.    Από 19/10/2006 Δελτίο Τύπου - Ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

5.    Από 31/10/2006 Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

6.    Από 23/10/2006 επιστολή Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων.

To Γραφείο Τύπου