Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/11/2006

Σχετικά με τις «προτάσεις συνεργασίας» στελεχών το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΝ και με τις απόψεις στελεχών της Ν.Δ. για αλλαγή του εκλογικού νόμου,

Ο Ν.Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 στην εκπομπή του κ. Πλάκα, σχετικά με τις «προτάσεις συνεργασίας» στελεχών το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΝ και με τις απόψεις στελεχών της Ν.Δ. για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το στοίχημα του ΣΥΝ, δηλαδή η αναβαθμισμένη συνεργασία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η σημαντική άνοδος της επιρροής μας για τις προσεχείς εκλογές δεν περιλαμβάνει, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ. Είναι, ο ΣΥΝ, προγραμματικά και ιδεολογικά, ανταγωνιστική δύναμη προς τις αναζητήσεις της ηγεσίας του και προς τις πολιτικές και πρακτικές της πρόσφατης διακυβέρνησής του.

Μόλις προχθές, για την οδηγία Μπολκενστάιν, όπως και από μηνών για το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και για πλήθος άλλα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα που οξύνονται από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές στη χώρα μας και την Ε.Ε., η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε συντηρητικές πολιτικές. Διαμορφώνει πεδία συναίνεσης με τη Ν.Δ. και διαρρηγνύει συστηματικά το μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων και αντιστάσεων, στις οποίες ως αξιωματική αντιπολίτευση τυπικά αναφέρεται.

Όσον αφορά το ζήτημα του εκλογικού νόμου ο δικομματισμός, εναλλάξ με πρωτοβουλία στελεχών του ενός ή του άλλου κόμματος, μοιάζει σαν το φίδι που κυνηγάει την ουρά του. Η όλη συζήτηση αναφέρεται πάντοτε στην εδραίωση και την αναπαραγωγή του δικομματισμού, στην προληπτική λειτουργία του νόμου για να αποφευχθεί η αποδυνάμωση ή η διάσπαση των δύο κομμάτων, στην απροκάλυπτη ενίσχυση κυβερνήσεων μειοψηφίας, την αυτοδυναμία και τη συμπίεση προς τις δυνάμεις της Αριστεράς.

Εφʼ όσον το θέμα τίθεται από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία όλες οι δυνάμεις που προτείνουμε την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα έτσι ώστε να λάβουν θέση οι ηγεσίες όλων των κομμάτων, ενʼ όψει της προσεχούς Συνταγματικής Αναθεώρησης».

To Γραφείο Τύπου