Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/05/2005

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στα υφαντουργεία Ν.Ιωνίας

"Ακόμη και οι έλληνες στρατιώτες σκουπίζονται με κινέζικες πετσέτες"

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τον Παν.Λαφαζάνη, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του κόμματος, τη Σοφία Παπαδόγιαννη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και τον Κ.Γκουτζαμάνη, στέλεχος του ΣΥΝ, επισκέφθηκε σήμερα μερικές από τις κλωστοϋφαντουργίες της Νέας Ιωνίας που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα και συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την «Ιωνική Υφαντουργία», που σήμερα λειτουργεί μόνο ως βαφείο, τον «Όμιλο Εταιρειών Ι.Σακαλίδη» και την καλτσοβιομηχανία «Θ.Ραβάνη Α.Ε.»

Στη συνέχεια ενημερώθηκε από το Προεδρείο του Συνδέσμου Υφαντουργών Ν. Ιωνίας, που του εξέφρασε την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα ολόκληρου του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος κινδυνεύει σήμερα από χρεοκοπία, επειδή όπως είπαν δεν στηρίχθηκε από το ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν στην περιοχή της Ν.Ιωνίας περίπου 10 κλωστοϋφαντουργίες από 500 που υπήρχαν προ δεκαετίας.

Μετά την περιοδεία του στη Ν.Ιωνία ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα στη Ν. Ιωνία γίνονται τα εγκαίνια του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας. Δεν πρέπει όμως η Ν. Ιωνία να γίνει η ίδια Μουσείο και όλη η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο κλωστοϋφαντουργίας η οποία παραμένει ακόμη, παρά την μεγάλη υποχώρηση ο βασικός εξαγωγικός μας κλάδος.

Όμως υπήρξε πλήρες έλλειμμα κρατικής πολιτικής στον τομέα αυτό.

Μου έκανε εντύπωση η πληροφορία ότι σε πρόσφατο διαγωνισμό του Στρατού (ΓΕΣ) για πετσέτες, οι 10 από τις 11 προσφορές προέρχονται από την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν και την Τουρκία.

Ο ΣΥΝ ζητά να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της Ε.Ε., ώστε να υπάρξει περιορισμός στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στο πολύ χαμηλό εργασιακό κόστος.

Χρειάζεται, ενόψει του 4ου ΚΠΣ, να υπάρξει επειγόντως κλαδική πολιτική από το βαμβάκι μέχρι το ένδυμα, με βιοτεχνικά πάρκα, εμπορευματικά κέντρα, τεχνολογικές καινοτομίες, εξειδίκευση, εξαγωγικές παρεμβάσεις, επώνυμα προϊόντα κλπ.

Τέλος πρέπει να υπάρξει ειδική στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν του 75% της απασχόλησης και λαμβάνουν μόνο το 3,5% των κρατικών ενισχύσεων.»

To Γραφείο Τύπου