Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/11/2006

Να μην εκδοθεί στο Πακιστάν ο Τζαβέντ Ασλάμ

Ερώτηση - παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη στο Συμβούλιο της ΕΕ

Ερώτηση για τον Τζαβέντ Ασλάμ, Πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, που συνελήφθη στην Αθήνα ύστερα από ένταλμα των πακιστανικών αρχών κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών στην Ελλάδα από μυστικές υπηρεσίες συνδέεται με την υπόθεση των πτήσεων της CIA με παράνομα κρατουμένους, που διερευνήθηκε από ειδική επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Όπως τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης θα ήταν εγκληματικό για τον Τζαβέντ Ασλάμ να γίνει δεκτό το ένταλμα των πακιστανικών αρχών για έκδοσή του αφού τυχόν επιστροφή του στο Πακιστάν θέτει σοβαρές ανησυχίες για τη ζωή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Συνελήφθη στην Αθήνα στις 5.11.2006 – ύστερα από ένταλμα των πακιστανικών αρχών- ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει πριν ένα χρόνο στην προσπάθεια αποκάλυψης των ενόχων των απαγωγών των Πακιστανών από μυστικές υπηρεσίες. Η υπόθεση αυτή, απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξήγαγε Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους παράνομα κρατουμένους, που μετέφερε η CIA σε ευρωπαϊκές χώρες. Είναι γνωστό ότι οι πακιστανικές αρχές ασκούσαν πιέσεις στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας ενώ προέβησαν και στη σύλληψη του αδερφού του Ρισβάν Ασλάμ στο Πακιστάν, ως ένα είδος εκβιασμού.

Ελληνικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πλήθος διεθνών προσωπικοτήτων καθώς και η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος συμπαρίστανται στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας.

Δεδομένου ότι η τυχόν έκδοση του Τζαβέντ Ασλάμ στο Πακιστάν θέτει σοβαρές ανησυχίες για την ζωή του, ερωτάται το Συμβούλιο, τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να μην εκδοθεί στο Πακιστάν.»

To Γραφείο Τύπου