Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/11/2006

Ανακοίνωση του Τμήματος Γυναικών του ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των Γυναικών

25 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΟΧΙ στη βια κατα των γυναικων

Ο ΣΥΝ θεωρεί, ότι η βία λόγω φύλου είναι βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Και επομένως ο αγώνας για την καταπολέμησή της είναι για μας πολιτική προτεραιότητα.

Θεωρούμε, ότι επειδή το φαινόμενο της βίας λόγω φύλου, είναι σύνθετο και έχει συστημικό χαρακτήρα, εφόσον απορρέει από τις σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης μεταξύ των δύο φύλων, πρέπει να αντιμετωπίζεται σε όλα τα επίπεδα:

α) πρόληψη, β) τιμωρία των ενόχων (ανδρών)-αρωγή στα θύματα, γ) δημιουργία κατάλληλων δομών (συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες υποδομής) με ειδίκευση των υπαλλήλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών (αστυνομία, δικαστές δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί). Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι η διάθεση των αναγκαίων προς τούτο πόρων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με εξαγγελίες εκ μέρους της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα.

Ιδιαίτερα, υπογραμμίζουμε την ανάγκη της συμπερίληψης στην υποχρεωτική ύλη όλων των βαθμίδων του μαθήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Στο πλαίσιο αυτό θα εργαστούμε με τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Ευρώπη, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Γι αυτό οι γυναίκες του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ μαζι με την Νεολαία του ΣΥΝ διοργανώνουμε δημόσια εκδήλωση, με πικετοφορία, μοίρασμα υλικού και με το «Θέατρο Δρόμου» που θα δώσει θεατρική παράσταση με θέμα τις μορφές βίας κατά των γυναικών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο και ώρα 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Καπνικαρέας.

Τέτοιες εκδηλώσεις θα γίνουν ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως κοινή δράση των γυναικών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Καλούμε γυναίκες και άνδρες να συμμετάσχουν σε αυτή την διαμαρτυρία μας και να πούμε ΟΧΙ σε αυτή την εγκληματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής