Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/11/2006

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο για φορολογική ανακούφιση των μικρομεσαίων στρωμάτων, είναι άκρως παραπλανητικοί και δεν στηρίζονται στα πραγματικά δεδομένα.

Αντίθετα,

Πρώτον: Τα φετινά εισοδήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων (εισοδήματα 2006) θα υποστούν μια νέα μεγάλη λεηλασία από την άμεση φορολογία. Ακόμα χειρότερα, τα μικρομεσαία εισοδήματα, για μικρές ονομαστικές αυξήσεις των απολαβών τους το 2006, συχνά κάτω του πληθωρισμού, θα πληρώσουν πολύ περισσότερους φόρους.

Δεύτερον: Η προβλεπόμενη κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 15%,  αντί της διατήρησής του και αύξησης του ορίου εφαρμογής του, καθιστά τη φορολογική κλίμακα ακόμα λιγότερο προοδευτική και θα έχει άκρως δυσμενείς φορολογικές συνέπειες, ιδιαίτερα για τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Τρίτον: Οι διαφημιζόμενες μειώσεις της άμεσης φορολογίας των μικρομεσαίων εισοδημάτων στα επόμενα χρόνια κινδυνεύουν να εξανεμιστούν από την ονομαστική αύξηση μισθών, συντάξεων και απολαβών, ακόμα και αν αυτή η ονομαστική αύξηση είναι μικρότερη του πληθωρισμού και δεν αντιπροσωπεύει πραγματική αύξηση εισοδήματος.

Τέταρτον: Τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν τελικά πολύ περισσότερους φόρους εξαιτίας της επιδρομής των αυξήσεων στην έμμεση φορολογία (αύξηση  κατά 1% του ΦΠΑ, αυξήσεις στην έμμεση φορολογία πετρελαιοειδών, τσιγάρων, κινητής τηλεφωνίας, νέα αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων κλπ.). Τα μικρομεσαία εισοδήματα θα πληρώσουν τον κύριο όγκο της προβλεπόμενης αύξησης, πάνω από 2,3 δις για το 2007, των έμμεσων φόρων, την ίδια ώρα που οι φόροι στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων προβλέπονται απόλυτα μειωμένοι σε σχέση με το 2004.

Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αλλάζει το άδικο, άνισο και βαθύτατα ταξικό φορολογικό σύστημα της χώρας. Αντίθετα, το φορολογικό σύστημα της χώρας παραμένει και χειροτερεύει ως ένας σκληρός μηχανισμός φορολογικής ασυλίας για τους πλούσιους και αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων.

To Γραφείο Τύπου