Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/11/2006

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ταυτόχρονη απουσία από το Συνέδριο της ΟΤΟΕ εκπροσώπου της κυβέρνησης και εκπροσώπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, δεν είναι τυχαία. Η διπλή αυτή απουσία εκφράζει την ανομολόγητη ιερή συμμαχία κυβέρνησης και τραπεζιτών που σ΄ αυτή τη φάση έχει ως στόχους:

•    Να διατηρήσει και να ενισχύσει το ληστρικό ρόλο και τα υπερκέρδη των τραπεζών σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.

•    Να καταργήσει τις κλαδικές συμβάσεις στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων, με επιδίωξη την  απαξίωση και περιθωριοποίηση της ΟΤΟΕ.

•    Να συρρικνώσει και να αποδιαρθρώσει ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στο χώρο των Τραπεζών, ο οποίος  έχει ήδη μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του στους αγώνες του τραπεζοϋπαλληλικού κόσμου για την  προάσπιση των δικαιωμάτων τους, και ειδικότερα για την κατοχύρωση και την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης.

Αγωνιζόμαστε για να ανακοπεί το νέο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων στις Τράπεζες που προωθεί η κυβέρνηση. Οι ιδιωτικοποιήσεις , μαζί με το απαράδεκτο καθεστώς της λεγόμενης απελευθέρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχουν καταστήσει τις Τράπεζες «κράτος εν κράτει».

Κεντρικός στόχος μας είναι να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο  που να δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στις Τράπεζες και να παρεμβαίνει ρυθμιστικά στην τιμολογιακή τους πολιτική, στις χρεώσεις και τις πρακτικές τους με στόχο την  προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών, τη διασφάλιση της οικονομίας, του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.»

To Γραφείο Τύπου