Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2006

Κομισιόν: «Το κεφάλαιο "Αλιεία", που συζητείται μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας συνδέεται με το Δίκαιο της Θάλασσας»

Δ.Παπαδημούλης: «Η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει ζήτημα άρσης του casus belli στη συζήτηση του κεφαλαίου "Αλιεία";»

Ενώ η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτέλεσε ήδη αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Ευρ. Ένωσης και Τουρκίας, με αφορμή την εξέταση του κεφαλαίου «Αλιεία», η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει μέχρι στιγμής θέμα άρσης του «casus belli». Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρ. Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης σε ερώτησή του αφού σημείωνε ότι « η Σύμβαση των Ηνωμένων εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει κυρωθεί από την Ευρ. Κοινότητα και αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου», ζήτησε να πληροφορηθεί πότε θα συνεξετασθεί η διεθνής σύμβαση σε συνάρτηση με τα επιμέρους κεφάλαια που αφορούν στο δίκαιο της θάλασσας αλλά και πότε η Τουρκία πρέπει να προσχωρήσει στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, αρμόδιος για τη διεύρυνση, αφού τονίζει ότι: «Ορισμένα στοιχεία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ιδίως εκείνα που συνδέονται με τη διατήρηση και τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων, αποτελούν τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της αλιείας», σημειώνει ότι: «Το εν λόγω τμήμα της Σύμβασης είχε περιληφθεί στις συνεδριάσεις αναλυτικής εξέτασης που πραγματοποιήθηκαν το 2006 για το κεφάλαιο 13- Αλιεία.» και προσθέτει ότι: «Επί του παρόντος, η Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της προπαρασκευής της έκθεσης αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου για την Τουρκία. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η έκθεση προβλέπεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007.»

Τέλος ο επίτροπος απαντώντας στο ερώτημα πότε πρέπει η Τουρκία να υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, σημείωσε ότι: «Η Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία να έχει υιοθετήσει και να εφαρμόζει πλήρως το κεκτημένο τη στιγμή της προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου αφού η Ευρ. Ένωση έχει προσχωρήσει στην Σύμβαση από το 1998. Τμήματα της Σύμβασης αφορούν στα διάφορα κεφάλαια (Αλιεία, Περιβάλλον κ.α), που συζητούνται μεταξύ Ευρ. Ένωσης και Τουρκίας. Το κεφάλαιο “Αλιεία” αποτελεί προνομιακό τομέα, όπου η Ελλάδα μπορεί να θέσει το θέμα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά κυρίως το θέμα της άρσης του “casus belli”.

Από ότι προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν, είναι ότι μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας και δεν το έχει συνδέσει με το κεφάλαιο “Αλιεία”. Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης των επί μέρους κεφαλαίων να θέσει θέμα άρσης του “casus belli” ή αν θα παραμείνει στις μέχρι τώρα αόριστες διατυπώσεις περί καλής γειτονίας, που προσδιορίζουν την απειλή πολέμου μόνο ως πρόβλημα διμερών σχέσεων.»

To Γραφείο Τύπου