Skip to main content.
27/11/2006

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται 28-29.11.2006 στη Ρίγα, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τα σχέδια νέας επέκτασης του ΝΑΤΟ στην κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης του ρόλου του. Επιπλέον,  μας ανησυχούν οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά των ΗΠΑ για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών-μελών της συμμαχίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν και για την αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών, ζήτημα που θέσαμε και στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Δεν πρέπει να συμφωνήσει η χώρα μας με αυτά τα σχέδια.

Οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, που συνεχίζονται, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι στρατιωτικές λύσεις στα διεθνή προβλήματα έχουν χρεοκοπήσει πλήρως. Η διεθνής ασφάλεια, που είναι έννοια πολυδιάστατη, δεν κατοχυρώνεται μέσω στρατιωτικών συνασπισμών όπως το ΝΑΤΟ. Πολύ περισσότερο που η Ατλαντική Συμμαχία, αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου και συνεχίζει να λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Συνεπώς, διατηρεί στο ακέραιο την αξία της η θέση του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κατάργηση του ΝΑΤΟ και για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πολυδιάστατης ασφάλειας».

To Γραφείο Τύπου