Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/11/2006

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος και ο Δημ. Αδαμόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια συνάντηση με εκπροσώπους συλλόγων της Ομοσπονδίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία. Νομίζω ότι η πολιτεία δεν δείχνει την υπευθυνότητα που χρειάζεται απέναντι στους συμπολίτες μας αυτούς.

Έχουμε ένα Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο, είναι απαξιωμένο, δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο κι έχουμε κι ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ευρώπη. Κι αυτό όχι γιατί οι Έλληνες πολίτες είναι αναίσθητοι, αλλά γιατί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί ευαισθητοποίησης αλλά και κάλυψης των αναγκών για την εθελοντική αιμοδοσία.

Το πιο σημαντικό στην περίπτωση της Μεσογειακής Αναιμίας είναι η επάρκεια, η ποιότητα και η ασφάλεια του αίματος. Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή και σε γνώση με προβλήματα που έχουν σχέση με το AIDS, με ηπατίτιδα κ.λπ.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενός ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωσή του, πώς θα καλυφθούν μέσα από τον μοριακό έλεγχο του αίματος οι πάσχοντες. Γι αυτό το λόγο πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν επείγουσες παρεμβάσεις ώστε η υπάρχουσα υποδομή μοριακού ελέγχου του αίματος να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και  να ενισχυθεί, έστω σε προσωρινό χρονικό διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Για την αυριανή απεργία στο χώρο της υγείας

Τέλος, με την ευκαιρία να πω ότι αύριο πραγματοποιείται η απεργία των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία και την Πρόνοια, η οποία συνδέεται μ΄ αυτά τα ζητήματα. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ένα ποσοστό περίπου 2,5% για την Υγεία. Είναι απαράδεκτο. Είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας αγωνίζονται για χρηματοδότηση, για κάλυψη προσωπικού, όπου παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις και για ανθρώπινα μισθολόγια.  Εμείς τους στηρίζουμε πλήρως.»

ΜΥΡΙΛΛΑ ΙΩΑΝΝΑ (Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία): «Ήρθαμε να συναντήσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, γιατί ως τώρα μας έχουν στηρίξει ως κόμμα σε όλες τις  προσπάθειες και ενέργειες που έχουμε κάνει σαν σύλλογος για να υπάρξει έλεγχος και ασφάλεια αίματος. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια καλή συνεργασία από εδώ και μπρος. Και στηρίζουμε κι εμείς τον αγώνα εργαζομένων στα νοσοκομεία, γιατί πραγματικά η έλλειψη προσωπικού χτυπάει και όλους τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.»

To Γραφείο Τύπου