Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2006

Σχετικά με τις προτάσεις του ΣΕΒ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος της εργατικής πολιτικής του, δήλωσε τα εξής:

«Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με ανοιγμένη την όρεξη από τις μέχρι σήμερα πολιτικές της κυβέρνησης προς όφελος των επιχειρήσεων (μείωση φορολογίας κερδών, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.), με τις σημερινές δηλώσεις του την πιέζει απροκάλυπτα, για να προωθήσει ταχύτερα ακόμα και όσες αντιμεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εκπαίδευση αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά λόγω κοινωνικών κινητοποιήσεων και αυξημένου πολιτικού και κοινωνικού κόστους. Ζητάει επίσης οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές να συνταγματοποιηθούν ως διαχρονικές αξίες πολιτικής.

Κι όλα αυτά για να αυξηθεί η λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας»,που αποτυπώνεται στο υπερβολικά διογκωμένο δημόσιο χρέος και στο αυξημένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Όμως ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάνει πως δεν ξέρει, ότι το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα αυξάνονταν λόγω της αποτυχίας των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών να τα τιθασεύσουν. Ότι επίσης, αντί αυτά να αξιοποιούνται για παραγωγικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, ουσιαστικά χρηματοδοτούν έμμεσα τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ, μέσω της διαιώνισης και επαύξησης της φορολογικής ασυλίας τους, η οποία εκ των πραγμάτων μειώνει τα δημόσια έσοδα, που ενδεχόμενη αύξησή τους θα μπορούσε να μειώσει το χρέος και τα ελλείμματα.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι βαθύτατα ταξικές - και δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς - συμβαδίζουν με αντίστοιχες προτάσεις όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Εάν συνταγματοποιηθούν θα αυξήσουν προς όφελος των πλουσίων τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας και θα εξαερώσουν ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Γιʼ αυτό ο ΣΥΝ κατηγορηματικά τις απορρίπτει.

To Γραφείο Τύπου