Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2006

Γεννάει ανησυχίες η ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις επιλογές του ΝΑΤΟ

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης του ΣΥΝ, σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε:

«Από τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα, προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επιλογές που γεννούν ανησυχίες καθώς οδηγούν στην επέκταση του ρόλου του ΝΑΤΟ, στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής, σε αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες και σε εμμονή σε παρωχημένα δόγματα, όπως της πυρηνικής αποτροπής.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν διατύπωσε ανησυχία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, που συνεχώς χειροτερεύει. Γιʼ αυτό, δεν αρκεί η θέση για άρνηση της πρόσθετης στρατιωτικής παρουσίας της χώρας μας, αλλά απαιτείται η πλήρης αποχώρηση της και η συμβολή της σε ένα σχέδιο ειρήνης για την πολύπαθη αυτή χώρα.

Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, που συνεχίζονται, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι στρατιωτικές λύσεις στα διεθνή προβλήματα έχουν χρεοκοπήσει πλήρως. Η διεθνής ασφάλεια, που είναι έννοια πολυδιάστατη, δεν κατοχυρώνεται μέσω στρατιωτικών συνασπισμών όπως το ΝΑΤΟ. Πολύ περισσότερο που η Ατλαντική Συμμαχία, αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου και συνεχίζει να λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Συνεπώς, διατηρεί στο ακέραιο την αξία της η θέση του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κατάργηση του ΝΑΤΟ και για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πολυδιάστατης ασφάλειας».

To Γραφείο Τύπου