Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2006

Δελτίο Τύπου της Πολιτικής Κίνησης Νέας Σμύρνης

Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές 2006: Εκτιμήσεις Συμπεράσματα

Η Γενική Συνέλευση της Π.Κ. Νέας Σμύρνης, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου, μετά από διεξοδική συζήτηση κατέληξε στα εξής:

Σε ένα Δήμο που υπάρχει ισχυρή παράδοση της Αριστεράς, ο Συνασπισμός με τη μακρά αυτοδιοικητική παράδοση και κουλτούρα πέτυχε μια σημαντική νίκη. Μαζί με την ΑΚΟΑ και άλλους ανένταχτους αριστερούς καθώς και με συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του δικομματισμού κόντρα στις ηγεσίες τους και στηριγμένος στον θετικό απολογισμό και στο πλούσιο έργο της απερχόμενης διοίκησης συνέβαλλε με τις δυνάμεις του στο νικηφόρο αποτέλεσμα. Καταφέραμε να μη μετατρέψει ο δικομματισμός τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε πεδίο ανταγωνισμού παιχνίδι εντυπώσεων για τις εθνικές εκλογές.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη γενικότερη πολιτική σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, θεωρήσαμε ότι το βασικό αντικείμενο αυτής της αναμέτρησης ήταν τα προβλήματα και το μέλλον της Νέας Σμύρνης.

Επιλέξαμε την στήριξη στην  Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση  ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ με υποψήφιο τον Γιώργο Κουτελάκη για να υπερασπίσουμε τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών και να δώσουμε μάχη για να απεγκλωβίσουμε δυνάμεις από τον δικομματικό ανταγωνισμό, να περιορίσουμε το φαινόμενο της λείας του χώρου από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ των οποίων οι κυβερνητικές πολιτικές ήταν και παραμένουν εχθρικές και ανταγωνιστικές προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Παρά την προσπάθεια άκρατης κομματικοποίησης από τις ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ειδικά η επιλογή ΠΑΣΟΚ για υποστήριξη Βουλευτή χωρίς αυτοδιοικητική παρουσία και εμπειρίες), και την υποβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης σε σκανδαλολογία, λασπολογία και συκοφαντίες, η ετυμηγορία των πολιτών ήταν ξεκάθαρη.

Το αποτέλεσμα (34,74% στο Αʼ γύρο και 59,52% στο Βʼ γύρο) είναι σαφές. Η απήχηση του συνδυασμού οφείλεται στην επιδοκιμασία του απολογισμού του, στον αυτοδιοικητικό του χαρακτήρα, στο σαφές πρόγραμμα για την πόλη τη νέα τετραετία και βέβαια στο πρόσωπο τόσο του Δημάρχου όσο και στα βασικά στελέχη που δίνουν το χρώμα στο συνδυασμό.

Για εμάς, όμως, οι δημοτικές εκλογές δεν τελείωσαν. Ο τρίτος γύρος συνεχίζεται και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Γιʼ αυτό και εμείς θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και με τη δημιουργία δημοτικής κίνησης καθώς και στα πολύμορφα κοινωνικά κινήματα για να πετύχουμε μια ακόμα θετική τετραετία με έργα ουσιαστικά για την πόλη μας. Είναι και δική μας ευθύνη σεβόμενοι την αυτοτέλεια του Δήμου να συμβάλλουμε με προτάσεις, ιδέες, γόνιμη κριτική στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις δεκάδες συντρόφους που έγιναν συμμέτοχοι σε μια προσπάθεια που στήριξε ο ΣΥΝ και που καθημερινά με την παρουσία τους είτε στο δημοτικό είτε στο νομαρχιακό εκλογικό κέντρο έδωσαν το στίγμα της μαζικής ανιδιοτελούς προσφοράς. Πρέπει να το κρατήσουμε σαν μια πολύτιμη ανθρώπινη παρακαταθήκη.

ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το εγχείρημα στην Αθήνα ήταν το θέμα που συζητήθηκε πιο πολύ μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η «Ανοιχτή Πόλη» της Αθήνας εξασφάλισε το σημαντικό αποτέλεσμα του 10,51%  γιατί ο τρόπος δράσης και λειτουργίας της με τη συλλογική σκληρή δουλειά σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο των ανθρώπων που πλαισίωσαν την «Ανοιχτή Πόλη», σε συνδυασμό με τη ζωντάνια, τη φρεσκάδα και τον αριστερό λόγο του Αλέξη Τσίπρα, ήταν αυτά που την οδήγησαν τόσο ψηλά.

Υπάρχει λοιπόν το αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει και η δυναμική που ανοίγει το αποτέλεσμα, που είναι πιο σημαντική. Το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο καθώς και η απήχηση του και οι προσδοκίες που δημιουργούνται από αυτό.

Ο ΣΥΝ πρέπει να το αξιοποιήσει και να προχωρήσει σε τομή. Που σημαίνει νέα πρόσωπα, νέος λόγος, νέες δυνάμεις, νέος τρόπος δουλειάς. Δουλειά με βάση τη συνοχή, την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη. Δουλειά έξω από τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μέσα στο ΣΥΝ.

Όλοι περιμένουμε να δούμε αυτό τον ΣΥΝ και για αυτό θα ενισχύσουμε κάθε μέτρο που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Παράλληλα με τις Δημοτικές Εκλογές δώσαμε με επιτυχία τη μάχη για το Νομαρχιακό ψηφοδέλτιο, το οποίο πήρε 7,71% στη Νέα Σμύρνη και είναι ανάμεσα στα 3 καλύτερα αποτελέσματα από όλους τους Δήμους της Νομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Π.Κ. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

To Γραφείο Τύπου