Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2006

Ν.Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΛΕΘΕΑΤΩΝ»

Ο βουλευτής και πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Α. Κωνσταντόπουλος, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΠΟΕΣΥ και με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (Ι.Ο.Μ.) κ. Ροδόλφο Μορώνη.

Μετά τη συνάντησή του με την ΠΟΕΣΥ ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να μείνουν η κοινωνία, ο πολίτης, οι θεσμοί και η πολιτεία σε αφασία και να μην αντιδρούν όταν, μπροστά στα μάτια όλων οργανώνεται και σκηνοθετείται μια συκοφαντική επιχείρηση  η οποία σε τελευταία ανάλυση κλονίζει το αξιακό στήριγμα της κοινωνίας, το αξιακό στήριγμα της δημοκρατίας, το αξιακό στήριγμα προς την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όταν ένας υπότροπος συκοφάντης επιστρατεύει ʽέναν  κατηγορούμενο σε βαθμό κακουργήματος και σκηνοθετεί πάνω στη ζωή ενός ανθρώπου ένα τηλεοπτικό θρίλερ με συνέχειες, επαναλήψεις και διακοπές στα διαλείμματα με ενορχηστρωμένες διαφημιστικές επιχειρήσεις  κατά τη διάρκεια αυτού του τηλεοπτικού σήριαλ, δεν μπορεί να μην αντιδράσουν οι πολίτες. Δεν μπορεί να μην ενεργοποιηθεί η κοινωνία και η πολιτεία . Και σʼ αυτή την εγρήγορση όλων αποσκοπεί και η πρωτοβουλία την  οποία έχω πάρει. Να υπάρξει ένα μέτωπο κατά των σκουπιδιών που συκοφαντούν τα πάντα και τους πάντες με ασυδοσία. Να υπάρξει ένα κέντρο μελέτης και αντίδρασης σʼ αυτά τα φαινόμενα που είναι ο έρπων φασισμός στις μέρες μας.

Να υπάρξει ένα κέντρο μελέτης αυτών των στρεβλώσεων που μας οδηγούν σε μια μετα-δημοκρατία, για την οποία δεν λαχταρίσαμε, δεν αγωνιστήκαμε και δεν θυσιαστήκαμε τόσες γενιές επί  τόσες δεκαετίες.

Επίσης είναι επιβεβλημένο να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα: Ποιος είναι δημοσιογράφος, ποιες είναι οι δεοντολογικές δεσμεύσεις, ποιες είναι οι αρχές αυτορρύθμισης; Είναι δημοσιογράφος ο εργολάβος-παραγωγός, διαφημιστής, εργοδότης, ο οποίος οργανώνει τέτοιες επιχειρήσεις; Ενσαρκώνει το δημοσιογράφο ο συκοφάντης; Και όποιος κατʼ επανάληψη γίνεται συκοφάντης, έχει το τεκμήριο της αξιοπιστίας και δεν έχει το τεκμήριο της αξιοπιστίας ο απλούστερος των ελλήνων που μπορεί να γίνεται βορά στην αρένα της ρωμαϊκής παρακμής;»

Απαντώντας εξ άλλου σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δεύτερο κρούσμα ξυλοδαρμού φοιτητή, ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε;

«Αυτά τα ζητήματα είναι ξεκαθαρισμένα και τεκμηριωμένα. Ο αυταρχισμός, η βία, η έλλειψη σεβασμού στις αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης, η διακινδύνευση της ακεραιτότητας, της υγείας, της αξιοπρέπειας των ανθρώπων σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν, με καμία εκδοχή και με κανένα επιχείρημα, να νομιμοποιηθούν. Και έχουμε φτάσει σε ένα πολύ σοβαρό σημείο: Συσσωρεύονται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία τρία αρνητικά φαινόμενα, τρία αρνητικά συμπτώματα:

-Κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή

-Δοκιμάζεται το αξιακό στήριγμα της κοινωνίας.

-Δοκιμάζεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών. Όταν αυτή η πολλαπλή δοκιμασία της κοινωνικής συνοχής του αξιακού στηρίγματος της κοινωνικής συνοχής , της δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμών παίρνει τόσο ακραίες και οριακές διαστάσεις, τότε είναι ευθύνη όλων των πολιτών να το αντιμετωπίσουν ως δικό τους πρόβλημα και όχι να βλέπουν ως απαθείς θεατές, ή να πλαισιώνουν και να νομιμοποιούν τέτοιες συγκεκριμένες εκτροπές.»

Μετά τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (Ι.Ο.Μ.) κ. Ροδόλφο Μορώνη ο Ν.Α. Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Είδα τον κ. Μορώνη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων για τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στον προβληματισμό και των πολιτών αλλά και της πολιτείας. Να υπάρξει δηλαδή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα νοσηρά, ενοχλητικά, φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά στρεβλώνουν και ακυρώνουν και τη διαδικασία της ενημέρωσης αλλά και την ψυχαγωγία και τη διαμόρφωση υγιών σχέσεων μεταξύ Μέσων Ενημέρωσης και θεσμικών οργάνων.

Είναι αναγκαίο, μαζί με την ρύθμιση αυτού του τοπίου, να υπάρξει και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ένα κίνημα τηλεθεατών εναντίον όλων αυτών των φαινομένων που παράγουν υποκουλτούρα. Και πολύ περισσότερο εναντίον όλων αυτών των φαινομένων που ουσιαστικά θέλουν να εκβιάσουν την θεσμική λειτουργία, να εκβιάσουν την πολιτική ζωή και να κατασυκοφαντήσουν κάθε αρχή και αξία στην οποία στηρίζεται μια δημοκρατία.

Είναι και ο ρόλος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου σημαντικός, γιατί το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη αρχή πρέπει να προστατεύει το αξιακό σύστημα που στηρίζει την κοινωνία, τη δημοκρατία αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη. Και πρέπει να επιτελεί αυτή την αποστολή το ΕΣΡ αυτεπαγγέλτως, ανεξάρτητα και από τις προσφυγές των προσώπων που θίγονται ή από τις διαμαρτυρίες των πολιτών που ενοχλούνται ή και από τις ευαισθησίες της κοινωνίας η οποία διαρκώς προκαλείται με τρόπο συστηματικό.»

κ. ΜΟΡΩΝΗΣ (Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (Ι.Ο.Μ.): «Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων το έχει απασχολήσει από καιρό τώρα ο τρόπος με τον οποίον τα ΜΜΕ παρεμβαίνουν, σχετίζονται με τις θεσμοθετημένες εξουσίες. Έχει διαπιστωθεί -και είναι μια κοινή διαπίστωση αυτή, και των πολιτών, υποθέτω- ότι τα τελευταία χρόνια διολισθαίνουμε σε μια ανταγωνιστική σχέση άνιση, με την έννοια ότι από πλευράς δημοσιότητας η μία από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης έχει στα χέρια της τους άσους.

Το Ινστιτούτο έχει αποφασίσει από δω και λίγο καιρό και έχει βάλει μπρος μια μελέτη, μια έρευνα των σχέσεων ανάμεσα στα Μέσα και στους θεσμοθετημένους δημοκρατικούς θεσμούς, σε τελευταία ανάλυση δηλαδή ανάμεσα στα Μέσα και στη δημοκρατία. Υποθέτω ότι τις προσεχείς ημέρες θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάποια από τα πρώτα ευρήματα αυτής της έρευνας, αυτής της μελέτης, η οποία θα πάει σε βάθος χρόνου και θα είναι, κατά κάποιον τρόπο, διαρκής.»

To Γραφείο Τύπου