Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/09/2006

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, σχετικά με τη δράση του καρτέλ γάλακτος

«Η προκλητική δράση του καρτέλ γάλακτος, αποκαλύπτει μια μικρή πτυχή, της αθέατης δράσης των ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών κυκλωμάτων σε όλους σχεδόν τους κλάδους και τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τα εκτεταμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας, διαφθοράς και διαπλοκής, δείχνουν επίσης ότι το όλο θέμα δεν πρέπει να εξαντληθεί σε μια φλύαρη και κούφια σκανδαλολογία, αλλά στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να μπει κάποιο φρένο στην ασυδοσία κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων της ολιγαρχίας.

Ειδικότερα εκτός από την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, χρειάζεται:

Α) 'Αμεσος περιορισμός της «ψαλίδας» τιμών παραγωγού- καταναλωτή στα βασικά προϊόντα και πρώτα απ΄ όλα στο γάλα. Δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρώνεται για 1 λίτρο γάλα 0,30 λεπτά και ο καταναλωτής να το αγοράζει 1,20 ? το λίτρο, δηλαδή 4 φορές ακριβότερο!!!

Β) 'Αμεση κατανομή στους παραγωγούς της πρόσθετης ποσόστωσης 12.000 τόνων γάλακτος για τη μείωση των εισαγωγών, καθώς διεκδίκηση από την ΕΕ, της αύξησης του όγκου παραγωγής στο ύψος των εγχωρίων αναγκών, δηλαδή στους 125.000 τόνους.

Γ) Εφαρμογή της σήμανσης για τον έλεγχο προέλευσης του γάλακτος και την εφαρμογή ιχνηλασιμότητας για την αποφυγή χρήσης «μεταλλαγμένων» ζωοτροφών και την παρουσία «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» στην παραγωγή γάλακτος.

Δ) Έλεγχος της νοθείας και αποφυγή πρόσμιξης αγελαδινού, αιγοπρόβειου γάλακτος και γάλακτος σκόνης, στην παραγωγή φέτας και σκληρών τυριών.

Ε) Τέλος συστηματικός έλεγχος και καταπολέμηση ολιγοπωλιακών δομών και της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών, με ουσιαστική αναβάθμιση, αξιοκρατική στελέχωση και αποτελεσματική δράση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

To Γραφείο Τύπου