Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/05/2005

Επίκαιρη ερώτηση του Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο και τα λευκά ψηφοδέλτια

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Με πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) έγινε δεκτή η ένσταση που είχε υποβάλει κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου 2004, υποψήφια της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια της Πέλλας και επήλθε ανακατανομή των εδρών σε τρεις συνολικά περιφέρειες. Η απόφαση στηρίχθηκε στην κρίση ότι τα λευκά ψηφοδέλτια πρέπει να προσμετρούνται μαζί με τα έγκυρα υπέρ κομμάτων ή μεμονωμένων υποψηφίων για την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου, ανατρέποντας την πάγια αντίθετη νομολογία του ίδιου του ΑΕΔ αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη σχετική πάγια ρύθμιση του εκλογικού νόμου, ο οποίος επιτάσσει την προσμέτρηση μόνο των έγκυρων ψηφοδελτίων για την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι εκτός από τη δυνατότητα να επιλέξει ο ψηφοφόρος ελεύθερα μεταξύ συνδυασμών ή υποψηφίων, πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να αποδοκιμάσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος δίνοντας λευκή ψήφο. Για το λόγο αυτό τα εκλογικά τμήματα οφείλουν, εκτός από τα κομματικά ψηφοδέλτια, να διανέμουν στους εκλογείς και λευκά, τα οποία πρέπει να αναφέρονται ως χωριστή κατηγορία στα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα από την προσμέτρηση των λευκών στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Συνεπώς δεν νοείται συνυπολογισμός των λευκών για τον προσδιορισμό του εκλογικού μέτρου με τα ψηφοδέλτια που εκφράζουν θετική βούληση υπέρ συνδυασμών ή υποψηφίων, επειδή το λευκό εκφράζει ακριβώς γενική αρνητική βούληση.

Επιπλέον και με δεδομένο ότι δεν ισχύει το σύστημα απλής αναλογικής, ο συνυπολογισμός των λευκών στο εκλογικό μέτρο οδηγεί στην ύψωση του τελευταίου, καθιστώντας έτσι, έμμεσα, λιγότερο αναλογικό το εκλογικό σύστημα και ευνοώντας τα μεγαλύτερα κόμματα και κατεξοχήν το πρώτο. Αυτό ισοδυναμεί με παραχάραξη της βούλησης των πολιτών, που ψήφισαν λευκό θέλοντας να εκφράσουν αποδοκιμασία για όλα τα κόμματα και μεμονωμένους υποψηφίους που μετέχουν στις εκλογές .

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα που έχει προκύψει, ενόψει των προσεχών γενικών βουλευτικών εκλογών και των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, με το πρόσθετο δεδομένο ότι η ρύθμιση που εδέχθη η απόφαση του Α.Ε.Δ. αφορά στον πυρήνα του εκλογικού συστήματος;

Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης

To Γραφείο Τύπου