Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2006

Καταστροφή μνημείων των πεσόντων στον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ταλίν της Εσθονίας

Ερώτηση - παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη στο Συμβούλιο της ΕΕ

Επιστολή στον Ν. Σηφουνάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου

Το ζήτημα της καταστροφής μνημείων των πεσόντων του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου, που προωθεί το εσθονικό κοινοβούλιο φέρνει με ερώτηση- παρέμβασή του προς το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Με την ερώτησή του ο ευρωβουλευτής ζητά από το Συμβούλιο να αντιδράσει στην επιχειρούμενη καταστροφή της ιστορικής μνήμης και την προσπάθεια ωραιοποίησης του εθνικοσοσιαλισμού στην Εσθονία. Απευθύνει, επίσης, επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρ. Κοινοβουλίου, κ. Νίκο Σηφουνάκη ζητώντας να εξεταστούν στο πλαίσιο της αρμόδιας Επιτροπής, οι πρωτοβουλίες της εσθονικής κυβέρνησης, που υποβαθμίζουν τον αντιφασιστικό αγώνα, προσβάλλοντας τη μνήμη όλων όσων έπεσαν στη μάχη εναντίον του ναζισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Νομοσχέδιο, που συζητείται στο εσθονικό κοινοβούλιο, ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή όλων των μνημείων των σοβιετικών στρατιωτών, που πολέμησαν κατά τον Βʼ Παγκόσμιο και κατάφεραν με τις υπόλοιπες αντι-χιτλερικές δυνάμεις να απελευθερώσουν την Ευρώπη από τα δεσμά του ναζισμού. Το νομοσχέδιο έχει ως κύριο σκοπό την καταστροφή του μνημείου του «στρατιώτη ελευθερωτή» στο Ταλίν.

Σημειώνεται ότι το Ψήφισμα του Ευρ. Κοινοβουλίου (Ρ6_ΤΑ(2005)0180) για «το μέλλον της Ευρώπης εξήντα έτη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο» αποτείνει «ιδιαίτερο φόρο τιμής σε όλες τις συμμαχικές δυνάμεις που θυσίασαν τις ζωές τους και στα έθνη, ιδίως τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Σοβιετική Ένωση και τα λοιπά συμμαχικά κράτη, που πολέμησαν κατά του ναζισμού και του φασισμού, και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στα έθνη που υποστήριξαν την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού τμήματος της ηπείρου μας»

Δεδομένου ότι η ενδεχόμενη καταστροφή του μνημείου καθώς και η παλαιότερη προσπάθεια ανέγερσης μνημείου σε Εσθονό πολεμιστή των Ες-Ες έχουν προκαλέσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αφού τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν την ιστορική μνήμη όλων όσων έπεσαν στη μάχη εναντίον του ναζισμού, ερωτάται το Συμβούλιο:

Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αντιδράσει στην επιχειρούμενη καταστροφή της ιστορικής μνήμης και την προσπάθεια ωραιοποίησης του εθνικοσοσιαλισμού στην Εσθονία;»

To Γραφείο Τύπου