Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗN)

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και οι Γ. Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, υπεύθυνος για θέματα Υγείας, και ο Δ. Αδαμόπουλος, υπεύθυνος Τμήματος Υγείας του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα  με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗN).

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια συνάντηση με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Θέλω να κάνω μια πρόταση προς την κυβέρνηση. Για να ειλικρινής και με τον εαυτό της και με τον ελληνικό λαό, να μετονομάσει το Υπουργείο Υγείας σε Υπουργείο Ιδιωτικών Κλινικών, ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σ΄ ένα σημείο που είναι απροχώρητο. Δηλαδή, από τη μια έχουμε στην Ευρώπη τις χαμηλότερες δαπάνες του προϋπολογισμού, ως ποσοστό, για την υγεία, και από την άλλη έχουμε την υψηλότερη ιδιωτική δαπάνη προς επιχειρηματικούς φορείς της Υγείας. Αυτό το βλέπουμε και στον προϋπολογισμό του 2007, όπου είναι ασφυκτική η κατάσταση, η οποία, εάν συνεχιστεί, θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στον τρόπο που λειτουργούν τα νοσοκομεία και στις εξευτελιστικές αμοιβές, που παίρνει το προσωπικό και στη μη κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που έχουμε.

Είναι τόσο ακραία τα πράγματα που άνθρωποι που δουλεύουν μέσα σε συνθήκες οι οποίες είναι επισφαλείς για την υγεία τους, γιατί είναι δίπλα στην αρρώστια, δεν εντάσσονται στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες της ΠΟΕΔΗΝ και καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες, όποιο κόμμα κι αν ψήφισαν, να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους.  Ζητάμε μια ουσιαστική αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα στην υγεία, κάλυψη των ελλείψεων, αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρέως και ανθυγιεινού και αύξηση σε ανθρώπινα επίπεδα των μισθών τους.

κ. ΣΤ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ): Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ΣΥΝ για την πρωτοβουλία την οποία είχε να μας δεχθεί σε ανώτατο επίπεδο, δια του Προέδρου του, η οποία συνέπεσε και με τη δική μας επιθυμία να έχουμε συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα.

Εκθέσαμε στην ηγεσία του ΣΥΝ τα προβλήματά μας. Είναι αλληλέγγυοι σ΄ αυτά. Σας τα περιέγραψε και ο Πρόεδρός του. Εμείς αγωνιζόμαστε για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας και της Πρόνοιας, για την αύξηση των δαπανών, οι οποίες είναι πάρα πολύ χαμηλές, για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να παρθεί προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν στο σύστημα Υγείας για να μπορεί και ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα αλλά και οι εργαζόμενοι να μην παραβιάζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει και καρκινοβατεί, παρά τις υποσχέσεις των διαφόρων κυβερνήσεων διαχρονικά. Και επιπλέον, εκείνο το οποίο θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι πρέπει να υπάρχει λύση εδώ και τώρα στα προβλήματά μας. Το μισθολογικό μας πρόβλημα και οι αμοιβές μας είναι σε απαράδεκτα χαμηλά όρια. Είμαστε οι πιο κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στο δημόσιο. Η καταβολή των 176 ? δεν δίνεται τους υγειονομικούς, όπως επίσης το νέο μισθολόγιο, το οποίο διαρκώς εξαγγέλλεται και ουδέποτε υλοποιείται...»

To Γραφείο Τύπου