Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2006

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και την κατάσταση στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Η συνεχιζόμενη εμμονή της κυβέρνησης στην απαράδεκτη μεθόδευση εκποίησης σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα με τον πιο αδιαφανή τρόπο, των πιο κερδοφόρων υπηρεσιών του Ο.Λ.Π. και του Ο.Λ.Θ., αποτελεί τη μοναδική αιτία των δύσκολων καταστάσεων που έχουν προκληθεί στη λειτουργία των λιμανιών και τις αγορές.

Η κυβερνητική μεθόδευση για την ουσιαστική εκποίηση των δύο πιο στρατηγικών λιμανιών της χώρας -μετά την μερική ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. και του Ο.Λ.Θ. που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και την ανάπτυξη, αφού οι κύριοι θαλάσσιοι πυλώνες εμπορίου της χώρας θα παραδοθούν αποκλειστικά και μονοπωλιακά στους κερδοσκοπικούς και εμπορικούς σχεδιασμούς ιδιωτικών συμφερόντων και μάλιστα ξένων, που σχεδόν φωτογραφικά προωθεί η κυβέρνηση.

Πέραν αυτού, η ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων και σύγχρονων   υπηρεσιών και υποδομών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ θα έχει τραγικές συνέπειες στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στα λιμάνια, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις πραγματικού «δουλεμπορίου».

Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να ματαιώσει άμεσα κάθε σκέψη για οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει την ανάγκη να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και υποστηρίζει τη διαμόρφωση ενός σχεδίου, σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, για την ολόπλευρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όφελος της ελληνικής οικονομίας και του δημόσιου συμφέροντος.  

To Γραφείο Τύπου