Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/05/2005

Επίσκεψη του Αλ.Αλαβάνου στην περιοχή της Θεσσαλίας

Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία βρίσκεται στην 11η θέση από το τέλος στην κατάταξη των περιφερειών των 15 της Ε.Ε., και ο τρόπος αντιμετώπισής του σε συνδυασμό με την αγροτική οικογενειακή εκμετάλλευση ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος στη Συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Για το ταξίδι του Γ.Παπανδρέου στη Γαλλία για την υποστήριξη του «ΝΑΙ» για το Ευρωσύνταγμα

Στη συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να παρέμβει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις με την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί την πρόταση του ΣΥΝ για δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος. Δεν συμφωνούμε με την πολιτική του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού στον ρόλο της προπαγάνδας του «ΝΑΙ» στον γαλλικό λαό, που παίζουν έτσι τον ρόλο του παιδονόμου απέναντι σε ένα μεγάλο τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας και τον πρώην πρόεδρο, Ρολάν Φαμπιούς.

Η νεοφιλελεύθερη αλληλεγγύη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην υποστήριξη ενός «ΝΑΙ» για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη που νομιμοποιεί την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των ευρωπαίων εργαζομένων, αποδεικνύεται πιο ισχυρή από τη ρητορεία των ηγεσιών των δύο κομμάτων στο εσωτερικό της χώρας που αφήνουν τον κ. Γκαργκάνα και το ΚΕΠΕ «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».

Για την επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει θέσεις πάνω σε όλα τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι μέλος της Ε.Ε. και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να εκφέρει την άποψη, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων, σύμφωνα με την οποία πρέπει να σταματήσει αυτό το σφαγείο στο Ιράκ και δεν πρέπει να ανοίξει ένα καινούργιο σφαγείο στον Ιράν που ενδεχομένως ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

Το δεύτερο ζήτημα που θα πρέπει να θέσει είναι τα θέματα των Βαλκανίων. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη ευθύνη με τη μονομερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ. Υπάρχουν βέβαια και οι κίνδυνοι που διαμορφώνονται από την ενδεχόμενη μονομερή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο ντόμινο στην περιοχή των Βαλκανίων και να δημιουργήσει ισχυρές αποσταθεροποιητικές τάσεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και στην Ελλάδα.

Το τρίτο ζήτημα που έχει σημασία, είναι να θέσει ο πρωθυπουργός με σαφήνεια τις θέσεις για το Κυπριακό. Δηλαδή, ότι, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, η αμερικάνικη πλευρά δεν μπορεί να ξεχνά τις θέσεις του ΟΗΕ, που συνεπάγονται ένα σχέδιο αμοιβαίας αποδοχής, το οποίο θα έχει ως βασικά στοιχεία την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, όλων των δυνάμεων κατοχής από την Κύπρο και την ύπαρξη ενός συστήματος εγγυήσεων που δεν θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτη χώρα να επεμβαίνει αυθαίρετα στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξάλλου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θέσουμε ως Ελλάδα τα ζητήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο και την ανάγκη να επιλυθούν μέσα από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Τέλος, νομίζω ότι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να μας δώσει εικόνα ο πρωθυπουργός είναι οι συνεχείς πιέσεις των ΗΠΑ με αφορμή τα ζητήματα της τρομοκρατίας

To Γραφείο Τύπου