Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
05/12/2006

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εκτ. Επιτροπής του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2006 με την παρουσία του Προέδρου Φάουστο Μπερτινότι.

Στην κεντρική πολιτική εισήγηση που έγινε από τον Πρόεδρο του ΚΕΑ, έγινε  ιδιαίτερη αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εφαρμογή της οδηγίας  Μπολκεστάιν και τονίστηκε με ιδιαίτερη  έμφαση η ανάγκη το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς να απαντήσει γρήγορα και  με ολοκληρωμένες πολιτικές  στο φαινόμενο της γενικευμένης ανασφάλειας  που προκαλείται από τις προωθούμενες πολιτικές  πρώτα  στην εργασία και επεκτείνονται σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικής ζωής.

Πρόκειται, τόνισε, για φαινόμενο όχι απλά πολιτικό και οικονομικό, αλλά  για την προώθηση ενός νέου πολιτισμού που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή  και προκαλεί αντιπαλότητες και τυφλές συγκρούσεις χωρίς πολιτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένο στόχο.

Ειδικότερη αναφορά έκανε στην κατάσταση στην μέση Ανατολή και στην αποτυχία της πολιτικής του Μπους αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η Εκτ. Επιτρ. ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υποψηφιότητα της  Τουρκίας για την ένταξή της στην Ε.Ε., επαναβεβαιώνοντας τη θέση της υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας με την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η πολιτική του ΚΕΑ για την ένταξη και νέων μελών στους κόλπους του, ήταν επίσης ένα από τα σημαντικά ζητήματα  για τα οποία υπήρξαν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Ας σημειωθεί ότι ήδη στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετέχουν  18 κόμματα  με το καθεστώς του πλήρους μέλους και 10 με το καθεστώς του παρατηρητή ενώ  εκκρεμούν έξι (6) νέες αιτήσεις.

Ο προγραμματισμός και ο προϋπολογισμός του ΚΕΑ για το 2007, οι  προετοιμασίες για την συμμετοχή του ΚΕΑ στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Ναϊρόμπι τον Ιανουάριο 2007 αλλά και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από τα κινήματα στην Γερμανία τον Ιούνιο 2007 με αφορμή την Σύνοδο των G8, κάλυψαν το τελευταίο διάστημα των εργασιών της Εκτελεστικής  Επιτροπής η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την προετοιμασία της Συνόδου   του Συμβουλίου των Προέδρων  του ΚΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 12 και 13 Ιανουαρίου με ευκαιρία και τις εκδηλώσεις στη μνήμη της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Κάρλ Λίμπνεχτ..

Το Σάββατο το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή συμμετείχε στην πολυεθνική διαδήλωση που είχαν οργανώσει τα Συνδικάτα Μετάλλου για να αποκρούσουν τις προαναγγελθείσες απολύσεις από το εργοστάσιο της  VW στο Βέλγιο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεση της να απολύσει 4000 εργαζομένους από το σύνολο των 14000 που απασχολεί σήμερα.

Τέλος, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς αποφάσισε να συμπαρασταθεί στο Τούρκο δικηγόρο Μπεχίτς Αστσί, υπερασπιστή Κούρδων αγωνιστών ο οποίος συμπλήρωσε 240 ημέρες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις  περιβόητες φυλακές F και για την αδυναμία του να υπερασπιστεί ως δικηγόρος τους «πελάτες του».

To Γραφείο Τύπου