Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2006

Την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές πετρελαίου προωθεί η Ευρ. Επιτροπή

Απάντηση της Επιτρόπου Κρόες στον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη

Την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές του πετρελαίου προωθεί η Ευρ. Επιτροπή προωθεί η Ευρ. Επιτροπή. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου κ. Νέλλυ Κρόες, αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής έθετε το θέμα της διαφάνειας του συστήματος που συνδέει την τιμολόγηση πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Στην απάντησή της η κ. Κρόες αναφερόμενη στις αγορές φυσικού αερίου στην Ευρ. Ένωσης τονίζει:

«Η προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την τομεακή έρευνα για τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου επιβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία των συμβάσεων μακράς διαρκείας συνδέουν τις τιμές του φυσικού αερίου με τις τιμές του πετρελαίου ή των παραγώγων του. Οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν επίσης να συνδέονται, αν και σε μικρότερο βαθμό, με τις τιμές του αερίου που πωλείται στα κεντρικά σημεία διάθεσης, με τις τιμές του γαιάνθρακα, τις τιμές του ηλεκτρικού και τους γενικούς δείκτες πληθωρισμού.

Η σύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου στηρίζεται στην υπόθεση ότι το φυσικό αέριο μπορεί να υποκαταστήσει το πετρέλαιο. Ο ανταγωνισμός αερίου με αέριο, στο πλαίσιο του οποίου οι τιμές καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την προσφορά και τη ζήτηση του αερίου, θα προσέδιδε στην αγορά αποτελεσματικότερους μηχανισμούς τιμολόγησης. Η Επιτροπή ενεργεί συνεπώς προκειμένου να προωθήσει την δημιουργία ανταγωνισμού αερίου με αέριο εντός μιας ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς αερίου.»

Όσον αφορά την Ελλάδα σημειώνει:

«Το φυσικό αέριο εισήχθη για πρώτη φορά στην ελληνική ενεργειακή αγορά τον Νοέμβριο του 1996. Η Ελλάδα τυγχάνει ορισμένων εξαιρέσεων από τις διατάξεις της οδηγίας για το φυσικό αέριο ως αναδυόμενη αγορά, σύμφωνα με το άρθρο 28, παράγραφος 2 της εν λόγω οδηγίας. Ως εκ τούτου, το σύνολο των διατάξεων της οδηγίας για το φυσικό αέριο θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα από τις 15 Νοεμβρίου 2006.

Τον Δεκέμβριο του 2005, η Ελλάδα ενέκρινε τον Ν. 3428 με τον οποίο μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο η οδηγία για το φυσικό αέριο στο σύνολό της. Οι ελληνικές αρχές εκπονούν επί του παρόντος δευτερεύοντα μέτρα προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη μιας καλά λειτουργούσης και ανεπτυγμένης αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις με προσοχή.»

To Γραφείο Τύπου