Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/12/2006

Η Κομισιόν διαψεύδει τις δεσμεύσεις Αλογοσκούφη για την πώληση του ΟΤΕ

Δεν μπορούν να διασφαλιστούν τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μέσω συμφωνίας μετόχων!

Κατηγορηματική απάντηση του Επιτρόπου ΜακΚρίβι στον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη

Η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά τον Υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη ότι είναι δυνατόν το Δημόσιο «να διασφαλίσει τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μέσω συμφωνίας μετόχων» μετά την πώληση του ΟΤΕ, έστω και αν διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας. Αυτό απαντά με κατηγορηματικό τρόπο η Κομισιόν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 6/9/2006, μετά την συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων (όπου αποφασίστηκε ότι το Δημόσιο θα πωλήσει περίπου το 28% των μετοχών του ΟΤΕ από το 38,6%, που κατέχει σήμερα.), ο Υπουργός Οικονομίας, προφανώς για να καθησυχάσει τις εύλογες αντιδράσεις για την πώληση μιας κορυφαίας εθνικής σημασίας επιχείρησης, είχε δηλώσει: «το Δημόσιο θα διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας και θα διασφαλίσει μέσω συμφωνίας μετόχων τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών».

Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης, αφού παρέθετε αυτούσια την ανωτέρω δήλωση του κ. Αλογοσκούφη, καλούσε την Επιτροπή να σχολιάσει τη δήλωση και να απαντήσει αν είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία μια τέτοια συμφωνία μετόχων έστω και περιορισμένης διάρκειας.

Η απάντηση του Επιτρόπου κ. ΜακΚρίβι, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, είναι απολύτως κατηγορηματική και δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας: «Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη νομοθεσία της ΕΕ και, συγκεκριμένα, να διατηρήσει την εσωτερική αγορά ελεύθερη από ειδικά δικαιώματα, ασυμβίβαστα με τη Συνθήκη, τα οποία ενδεχομένως να υιοθετήσουν κυβερνήσεις για να ελέγχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, θέτοντας κατά συνέπεια φραγμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα που θα λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι συμβιβάζονται με τους κανόνες για την εσωτερική αγορά που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.»

Απαντώντας μάλιστα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, τονίζει ότι συμφωνία μεταξύ μετόχων δεν μπορεί να υπάρξει αφού αποτελεί παράβαση του κοινοτικού δικαίου και απορρίπτει κάθε ιδέα εφαρμογής της, έστω και για περιορισμένη χρονική διάρκεια, τονίζοντας: «Το συμβιβάσιμο των μέτρων δεν εξαρτάται από τη διάρκειά τους και το Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι: "Το στοιχείο της περιορισμένης διάρκειας παραβάσεως υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη ουδεμία επιρροή ασκεί επί του χαρακτηρισμού της πράξεως ως παραβάσεως."»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η Κυβέρνηση έχει αναγορεύσει την πώληση του ΟΤΕ σε κορυφαίο στόχο της για το 2007. Όμως η σαφής απάντηση του Επιτρόπου ΜακΚρίβι την εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Ή ο κ. Αλογοσκούφης και το επιτελείο του δεν γνωρίζουν τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ή επιχειρούν συνειδητά την παραπλάνηση του ελληνικού λαού, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλογοσκούφης οφείλει να απαντήσει πώς θα εξασφαλίσει, μετά την πώληση του ΟΤΕ, "τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών", που και ο ίδιος αναγνωρίζει και υπογραμμίζει;»

To Γραφείο Τύπου