Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2006

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Γ. Αλογοσκούφη στο Συνέδριο του Economist, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Αυτό που προξένησε εντύπωση στην ομιλία του κ. Γ.Αλογοσκούφη δεν είναι ότι για άλλη μια φορά εξωράισε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αποσιώπησε τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που η πολιτική της κυβέρνησης συσσωρεύει.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Γ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε απλώς, ως παρατηρητής, στα περιθώρια μείωσης της διαφοράς μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Ακόμα χειρότερα, απέδωσε αυτή τη μεγάλη διαφορά στο υψηλό κόστος λειτουργίας των τραπεζών, την ώρα που οι τελευταίες έχουν συρρικνώσει αφάνταστα το εργατικό κόστος με τη συμπίεση μισθών, τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση, αντί να κάνει απολογητικές διαπιστώσεις, όφειλε να λάβει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών, την κατάργηση σειράς αθέμιτων χρεώσεων και των καταχρηστικών πρακτικών τους. Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θέτει σε πιο υψηλή προτεραιότητα τα απίστευτα υπερκέρδη των τραπεζικών ομίλων από τα συμφέροντα των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.

To Γραφείο Τύπου