Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/12/2006

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ «Κόκκινο 105,5» (Μ.Κοττάκη, Τ.Παππά, Ευγ.Λουπάκη) και αναφερόμενος στο άρθρο 16, σημείωσε μεταξύ άλλων:

Στην Ελλάδα τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε κατάσταση αναγκαστικής απεργίας πείνας. Υποχρηματοδοτούνται. Είμαστε η χώρα εκείνη η οποία έχει μέσα στην Ε.Ε. των «25» το μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ για την εκπαίδευση και το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την αγορά εξοπλισμών.

Το Πανεπιστήμιο ακολούθησε την πορεία του ανθρώπινου και του ευρωπαϊκού πολιτισμού που ξεκίνησε από το Διαφωτισμό. Το Πανεπιστήμιο γεννήθηκε ως ένας χώρο ελευθερίας, ένας χώρος έξω από κάθε εξουσία, ένας χώρο όπου μπορούν να διακινούνται οι ιδέες, να λέει ο καθένας την άποψή του για οποιοδήποτε θέμα, να καλλιεργείται η γνώση, να αγαπιέται η γνώση.

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι σούπερ-μάρκετ. Θέλουμε να προστατέψουμε  την ελευθερία του Πανεπιστήμιου. Δεν θέλουμε Πανεπιστήμια σαν μερικά αμερικάνικα Πανεπιστήμια τα οποία έκαναν εκθέσεις επιστημονικές για να δείξουν ότι δεν υπάρχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

-Αυτό ήταν επ΄ αμοιβή των επιχειρήσεων...

Αυτό είναι πολύ σωστό και σημαίνει ότι όχι μόνο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Σημαίνει ότι πρέπει να προστατέψουμε και την έρευνα του Πανεπιστημίου.

Εμείς θέλουμε να υπερασπιστεί το Πανεπιστήμιο τον εαυτό του και από την ιδιωτική επιχείρηση και από το Υπουργείο Παιδείας. Και θέλουμε όλα τα παιδιά να μπορούν να πάνε στο Πανεπιστήμιο. Γι αυτό το λόγο είπα και στη Βουλή ότι τις ερχόμενες εβδομάδες ο ΣΥΝ καταθέτει πρόταση νόμου για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος που υπάρχει μέχρι σήμερα, για ένα σύστημα για ελεύθερη πρόσβαση ...προπαρασκευαστικό... αξιολόγηση...

Αυτό είναι και μια αξία δικιά μας, ότι το κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη γνώση. Δεν χρειάζεται να γυρίζει ούτε στις καφετέριες, ούτε να περιμένει έξω από το ΟΚΑΝΑ. Έχει δικαίωμα στη γνώση και στην ανάπτυξη.

-Γιατί πήρε τόσο χρόνο στην Αριστερά να διατυπώσει μια τέτοια πρόταση ελεύθερης πρόσβασης;...

Γιατί είναι μια τολμηρή πρόταση. Δέχομαι ότι υπάρχει μια καθυστέρηση και από την Αριστερά. Όλοι έχουμε ευθύνη γι αυτό. Είναι μια πρόταση-τομή, γιατί προσπαθεί από τη μια να δώσει σε όλους το δικαίωμα να μπουν στο Πανεπιστήμιο.

-Αυτονομία δημοσίων Πανεπιστημίων......

Για το θέμα της αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων. Είναι μια βασική θέση αυτή της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Διδασκόντων η αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων. Και είναι βασική θέση δικιά μας. Δεν θέλουμε Πανεπιστήμιο που ανήκουν στο δημόσιο χώρο, αλλά θέλουμε και Πανεπιστήμια που μπορούν να αντισταθούν στο κράτος. Και γι αυτό είμαστε και υπέρ του ασύλου. Επομένως το θέμα της  διοικητικής, οικονομικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε.

Είπατε διάφορα για τα σημερινά Πανεπιστήμια, μαγαζάκια, για φαινόμενα διαφθοράς, κακή διαχείριση, ευνοιοκρατία κ.λπ... Παρότι ο νόμος-πλαίσιο μείωσε κάπως την απόλυτη εξουσία της έδρας, ισχύουν αυτά σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα υπερασπιστούμε εμείς αυτά τα Πανεπιστήμια.  Εάν υπάρχει διαπλοκή, εμείς είμαστε ενάντια σ΄ αυτήν και θέλουμε διαφάνεια στα Πανεπιστήμια.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να αναβαθμιστεί από την κατάσταση που είναι σήμερα. Όχι αυτό το Πανεπιστήμιο. Πανεπιστήμιο με διαφάνεια, Πανεπιστήμιο με αξιοκρατία. Πανεπιστήμιο το οποίο θα κάνει απολογισμό, Πανεπιστήμιο το οποίο το ίδιο θα μπορεί να διαχειρίζεται τους πόρους κ.λπ.

Αναφέρατε για τον φοιτητή που είναι υποχρεωμένος να πάει στην άλλη άκρη της Ελλάδας για να σπουδάσει, δεν υπάρχει Εστία, δεν υπάρχει στήριξη... Ποιος έκανε όμως αυτή την κατανομή την πανεπιστημιακή στην Ελλάδα; Ποιος αποφάσισε ότι όπου κλείνει ένα στρατόπεδο θα γίνει κι ένα Πανεπιστήμιο;...

Δεν θα περάσει το άρθρο 16. Και είναι ένα στοίχημα  για τον ΣΥΝ και για μένα προσωπικά, διότι πιστεύω εκεί συναντούνται όλες οι βασικές θέσεις μιας κοινωνίας που προχωράει μπροστά, δηλαδή ο κοινωνικός χώρος, ο δημόσιος χώρος, οι ελευθερίες.

Ακόμα μια φορά ζητάω από τον κ. Παπανδρέου να συμβαδίσουμε στην υποστήριξη της μη τροποποίησης του άρθρου 16 σε σχέση με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Είναι κορυφαίο ζήτημα της πολιτικής ζωής. Αν είναι αξιωματική αντιπολίτευση και λειτουργεί και με τα ανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το ζήτημα που κυριολεκτικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί να μπει στη γωνία.

-Ο κ. Παπανδρέου και στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση είχε ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης...

Γινόμαστε πιο σοφοί. Ερχόμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα. Μαθαίνουμε. Παίρνουμε διδάγματα από την κοινωνία και κυρίως παίρνουμε υπόψη τις αξίες της κοινωνίας. Όταν αντιστέκεται επίμονα αυτός ο φοιτητικός κόσμος, δεν μπορεί ένα δημοκρατικό κόμμα να τον αγνοεί.

To Γραφείο Τύπου