Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/05/2005

Συνάντηση Αλαβάνου - Πρεσβευτή Σερβίας - Μαυροβουνίου

ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Με τον Πρεσβευτή της Σερβίας - Μαυροβούνιο Ντούσαν Μπατάκοβιτς συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος. Στη συνάντηση συμμετείχαν το μέλος της Π.Γ. Π. Τριγάζης, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και το μέλος της Κ.Π.Ε. Αλ. Παπαδομιχελάκη, υπεύθυνη του Τμήματος εξωτερικής πολιτικής.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Αλ. Αλαβάνος: Είχαμε μια σημαντική συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Σερβίας - Μαυροβουνίου σε μια σημαντική μέρα, τη μέρα που συναντιέται ο Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Θέλουμε μ’ αυτή την ευκαιρία να επαναλάβουμε ότι ο ρόλος της Ελλάδας δεν είναι ρόλος περιφερειακού σταθμού των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αντίθετα η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί για ειρηνικές διπλωματικές και δίκαιες λύσεις στα Βαλκάνια.

Μ’ αυτή την έννοια, νομίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να στηρίξει τις διαδικασίες εκείνες που θα έχουν ως βάση το σεβασμό των συνόρων στη Βαλκανική και θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη κατάσταση και όχι σ’ ένα ντόμινο αναταράξεων στην περιοχή μας.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τη Διαβαλκανική Συνεργασία και πιστεύει ότι η Σερβία - Μαυροβούνιο δεν πρέπει να αποκλείεται από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Ντούσαν Μπατάκοβιτς: Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Αλαβάνο για την κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για το πρόβλημα του Κοσόβου. Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί να αποφευχθούν λύσεις που θα λειτουργήσουν σαν ντόμινο στην περιοχή. Η Σερβία - Μαυροβούνιο έχει καταθέσει την πρότασή της που συνοψίζεται με το «περισσότερο από αυτονομία και λιγότερο από ανεξαρτησία». Πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεχτή λύση προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας.

Πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας μπορούν να συμβάλουν εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

To Γραφείο Τύπου