Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/12/2006

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «ΤΣΙΤΣΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΦΕΥΓΕΙ!»

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και με το Σωματείο Λιμενεργατών Πειραιά

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Υπάρχει μία φράση η οποία έχει γίνει παροιμιακή στη νεολαία εδώ και δεκαετίες και προέρχεται από μια ιταλική κωμωδία. Η φράση αυτή είναι «Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει». Πρέπει να καταλάβει ο κ. Υπουργός ότι απευθύνεται σʼ αυτόν αυτή η φράση και ότι το λιμάνι όχι μόνο δεν θα φύγει στους Κινέζους ή στους Αμερικάνους ή στους 'Aραβες, αλλά αποδεικνύουν οι εργαζόμενοι σήμερα με την προσπάθειά τους, με τον αγώνα τους, αλλά και με την προσφορά τους, ότι μπορεί να είναι ένα κερδοφόρο λιμάνι, σύγχρονο λιμάνι, μεγάλο λιμάνι, κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Είναι προς τιμήν των εργαζομένων, κατά την γνώμη μου, ότι ενώ τους προσφέρεται να συζητήσουν τα εργασιακά τους ζητήματα την ίδια στιγμή θέλουν να στηρίξουν αυτό το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των άλλων ελληνικών λιμανιών.

Θέλω να πω ότι η θέση που έχουν δεν είναι απλώς θέση δικιά τους, θέση των σωματείων, των συνδικάτων, της Ομοσπονδίας. Είναι θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε πριν από 2 – 3 χρόνια την πρόταση για απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών στα λιμάνια. Η θέση αυτή είναι η Ευρωπαϊκή θέση.

Απ' αυτή την άποψη, αν φέτος τα Χριστούγεννα παρουσιαστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας ή ο σάκος του Αη Βασίλη έχει λιγότερα πράγματα ή είναι πιο ακριβά, γιʼ αυτό έχει άμεση ευθύνη ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο Πρωθυπουργός, που καλύπτει σήμερα τη στάση τους.

Εμείς ζητάμε να εγκαταλείψει αυτές τις προσπάθειες ο κ. Κεφαλογιάννης. Να είναι η επόμενη χρονιά, χρονιά ενός μεγάλου διαλόγου σχετικά με το μέλλον των ελληνικών λιμανιών. Στηρίζουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους. Πιστεύουμε ότι οι μέχρι σήμερα αποδόσεις τους δίνουν τη δυνατότητα, κάτω από δημόσιο έλεγχο και παρουσία, να προχωρήσουν σε παραπέρα εκσυγχρονισμό, σε νέες υπηρεσίες και σε μεγαλύτερο μερίδιο στη μεσογειακή αγορά, καθώς και σε μια εξυγίανση της συνολικής κατάστασης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜΥΛΕ):  «Βασικός μας στόχος είναι η μη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών κι αυτό δεν είναι μια ιδεοληψία. Είναι γιατί έχουμε βάσιμα επιχειρήματα, μπορούμε να το αποδείξουμε,  ότι είναι οργανισμοί κερδοφόροι ,με μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες, που θα μπορέσουν να δώσουν αύξηση στην απασχόληση, να προσφέρουν κοινωνικό έργο, να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τις ευρύτερες περιοχές του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος και γιʼ αυτό αγωνιζόμαστε σήμερα.

Ενημερώσαμε το κόμμα του Συνασπισμού, ζητήσαμε τη συμπαράστασή του, η οποία υπήρχε και πριν και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και στο μέλλον. Ο αγώνας μας είναι ένας αγώνας που δεν περιορίζεται στους εργαζόμενους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να τον εγκλωβίσει σε κάποιες συντεχνίες. Είναι ένας αγώνας που αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία.»

To Γραφείο Τύπου