Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/12/2006

Νέα αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη νέα αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η σημερινή νέα κατά 0,25% αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,5% επιβεβαιώνει ότι η Ε.Ε. κατευθύνεται απολύτως από τις μονεταριστικές λογικές των Τραπεζιτών, οι οποίες στρέφονται κατά της ανάπτυξης και των ευρωπαϊκών λαών.

Ο ΣΥΝ επαναφέρει την πρότασή του για να τεθεί η ΕΚΤ κάτω από ευρωπαϊκό πολιτικό έλεγχο και να αποκτήσει διαφορετικό ρόλο και προσανατολισμό.

Η σημερινή νέα κατά 0,25% αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα συσσωρεύσει νέα βάρη στα υπερχρεωμένα στις Τράπεζες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποια πληρώνουν, ήδη, τα μεγαλύτερα επιτόκια της ευρωζώνης. Κιʼ αυτό πολύ περισσότερο αφού οι ελληνικές τράπεζες βρίσκουν την ευκαιρία, μετά  από κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ να διευρύνουν την απόσταση επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, ζημιώνοντας, ταυτόχρονα, καταθέτες και δανειολήπτες.

Έχει έρθει η ώρα για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ουσιαστικού ελέγχου των Τραπεζών στη χώρα μας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική τους και να ακυρώνει τις καταχρηστικές πρακτικές τους. 

To Γραφείο Τύπου