Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/12/2006

Η έκθεση Μπεϊκερ επιβεβαιώνει την αποτυχία της πολιτικής Μπους

Ώρα για την ανάληψη Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τη Μ.Ανατολή

Σχολιάζοντας την έκθεση Μπεϊκερ – Χάμιλτον ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τόνισε:

«Η έκθεση της Επιτροπής Μπεϊκερ επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής Μπους - Μπλερ στο Ιρακ. Δεν ξεφεύγει από το γενικό πλαίσιο των επιλογών της Αμερικανικής πολιτικής, ούτε προχωρεί στην άρνηση και καταδίκη του πολέμου, περιέχει όμως ορισμένες θετικές, όπως για την ανάγκη συνολικής ρύθμισης της Αραβο-Ισραηλινής σύγκρουσης και τον διάλογο με την Συρία και το Ιράν.

Το γενικότερο συμπέρασμα είναι όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ,  ότι ανοίγεται ένα νέο πεδίο για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή στη βάση του διεθνούς δικαίου, κάτι που ο ΣΥΝ έχει έγκαιρα επισημάνει προτείνοντας μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα έπρεπε να απασχολήσει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με την ενεργητική συμβολή και της Ελλάδας. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι τα περιθώρια των φιλοατλαντικών πολιτικών στενεύουν.»

To Γραφείο Τύπου