Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/12/2006

Τελευταία η Ελλάδα στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας

Για έντεκα υποθέσεις ήδη βρίσκεται κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Η Commission έχει ήδη κινήσει εναντίον της Ελλάδας προδικαστική και δικαστική διαδικασία για 69 κοινοτικές οδηγίες που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Προέδρου της Commission κ. Μπαρόζο σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη που ζητούσε να πληροφορηθεί σχετικά με την κατάταξη της Ελλάδας, όσον αφορά στην ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου στην εθνική νομοθεσία, καθώς και τους τομείς που παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Αν και ο συνολικός αριθμό των Οδηγιών που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μειώθηκε από 107 σε 69 το τελευταίο έτος (βλ. συγκριτικά  συνημμένη την Ε-2463/05 σχετική απάντηση του Προέδρου Μπαρόζο στον Δ. Παπαδημούλη στις 20.09.2005), η Ελλάδα - σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας της Commission (7/11/2006) -  εξακολουθεί να κατέχει την 25η θέση, τελευταία ανάμεσα στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ [1].  

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην απάντηση ο Πρόεδρος της Κομισιόν: «ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων σημειώνεται στον τομέα των «επιχειρήσεων και της βιομηχανίας», ενώ ακολουθούν οι τομείς των «μεταφορών και της ενέργειας» καθώς και της «υγείας και της προστασίας των καταναλωτών». Όσον αφορά τις αιτίες, δυστυχώς η Επιτροπή δεν μπορεί να εντοπίσει άλλες αιτίες πέρα από τη γενική αιτία της καθυστέρησης έκδοσης της νομοθεσίας στην Ελλάδα στους οικείους τομείς.»

Από τον αναλυτικό πίνακα που συνοδεύει την απάντηση του κ. Μπαρόζο, ο οποίος επισυνάπτεται, σε ελληνική μετάφραση, προκύπτει ότι  έντεκα υποθέσεις βρίσκονται ήδη ενώπιον του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, ενώ για τις υπολοιπες 58 έχει αποσταλεί αιτιολογημένη γνώμη ή προειδοποιητική επιστολή, βρίσκονται δηλαδή ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. Πιο αναλυτικά, οι ανωτέρω υποθέσεις κατανέμονται ως εξής:

- 4 Οδηγίες στον τομέα του περιβάλλοντος

- 11 Οδηγίες στον τομέα της υγείας και της προστασίας του καταναλωτή

- 18 Οδηγίες στον τομέα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας

- 6 Οδηγίες στον τομέα της εργασίας

- 6 Οδηγίες στον τομέα της δικαιοσύνης και των  εσωτερικών υποθέσεων

- 9 Οδηγίες στον τομέα της εσωτερικής αγοράς

- 12 Οδηγίες στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών

- 1 Οδηγία στον τομέα της φορολογίας

- 1 Οδηγία στον τομέα του αναταγωνισμού

- 1 Οδηγία στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Commission στην μη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2002/77 σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που «βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο έναντι των άλλων παραβάσεων»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Για μια ακόμη φορά είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει το κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με βραδυπορία και επιλεκτικά κριτήρια. Σπεύδει όταν πρόκειται για Οδηγίες που ενισχύουν τον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές λιτότητας, ενώ βραδυπορεί όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία,  την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των εργαζομένων και τη διαφάνεια. Δυστυχώς, τις καθυστερήσεις αυτές τις πληρώνουν οι έλληνες πολίτες τόσο με υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους όσο και με τα χρηματικά πρόστιμα που αναμένονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»


[1] Το ενημερωτικό δελτίο βρίσκεται δημοσιευμένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://ec.europa.eu/community_law/eulaw/index_en.htm


Ακολουθεί
ο αναλυτικός πίνακας με τις 69 οδηγίες και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται,
καθώς και συγκεντρωτικός και συγκριτικός πίνακας της Κομισιόν για τα Κράτη Μέλη.

To Γραφείο Τύπου