Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/12/2006

ΒΟΜΒΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ: «Η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εφαρμόσει τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά την εφαρμογή της Οδηγίας 99/70»

Δ.Παπαδημούλης: «Η συμπαιγνία κυβέρνησης - Ελεγκτικού Συνεδρίου ναυαγεί. Να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος των συμβασιούχων»

Απάντηση βόμβα για το θέμα των συμβασιούχων απέστειλε ο Επίτροπος κ. Σπίντλα, αρμόδιος για τις κοινωνικές υποθέσεις, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Στην απάντησή του ο Επίτροπος τονίζει χωρίς περιστροφές ότι: α) «η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εφαρμόσει τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά την εφαρμογή της Οδηγίας 99/70» στην Ελλάδα και β) ότι υπό αυτό το πρίσμα εξετάζει το θέμα, προτού λάβει αποφάσεις για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή το ο Δ. Παπαδημούλης αφού περιέγραφε το χάος που έχει προκληθεί μετά την άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να αποδεχθεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων τόνιζε: «Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια σε τελικό βαθμό• παρά ταύτα το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αλλεπάλληλες αποφάσεις του αρνείται - παρά τη ρητή εντολή των δικαστηρίων - να αποδεχτεί τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου και δεν εγκρίνει την καταβολή των μισθών τους. Είναι προφανές ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, και δεν μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός της Οδηγίας και οι εργαζόμενοι στερούνται το δικαίωμα τους στην δικαστική προστασία.» και καλούσε την Επιτροπή να λάβει μέτρα «για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας 99/70/ΕΚ στην Ελλάδα και των αποφάσεων που δικαιώνουν τους προσφεύγοντες».

Στην απάντησή του ο κ. Σπίντλα, μεταξύ άλλων τονίζει: «η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν υποθέσεις που καλύπτονται από την εν λόγω οδηγία. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή εξετάζει το θέμα. Η εξέταση αυτή θα δώσει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες στο μέλλον».

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση της Κομισιόν αποτελεί κόλαφο για την συμπαιγνία κυβέρνησης - Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο ΣΥΝ, το μόνο κόμμα που πάλεψε για την ορθή εφαρμογή της οδηγίας 99/70 στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παιχνίδια σε βάρος των συμβασιούχων. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει τώρα ρότα πριν εκτεθούν ανεπανόρθωτα, τόσο αυτή όσο και τα ελληνικά ανώτατα δικαστήρια.»

To Γραφείο Τύπου