Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/12/2006

Σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις των κ.κ. Δ.Σιούφα και Γ.Παπαθανασίου, για τον πληθωρισμό και τις επενδύσεις

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις σημερινές ανακοινώσεις των κ.κ. Δ.Σιούφα και Γ.Παπαθανασίου, για τον πληθωρισμό και τις επενδύσεις, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι κ.κ. Δ.Σιούφας και Γ.Παπαθανασίου, επιχειρούν ματαίως με τις σημερινές ανακοινώσεις τους να αναποδογυρίσουν την πραγματικότητα και να εξωραΐσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επενδύσεων.

Και αυτό διότι:

Πρώτον: Οι άμεσες  ξένες επενδύσεις στη χώρα μας αποτελούνται κατά κύριο λόγο από την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων σε ξένες πολυεθνικές αλλά και εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων και δεν συνιστούν πραγματικά νέες επενδύσεις. Αντίθετα, συνεχίζεται μια πορεία αποεπένδυσης στην ελληνική οικονομία, κυρίως στους παραγωγικούς τομείς που συνδέονται με την Μεταποίηση και τη Γεωργία.

Δεύτερον: Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στηρίζονται πρώτα απʼ όλα και κυρίως στον καλπάζοντα εγχώριο δανεισμό (δημοσίου και νοικοκυριών), πράγμα που αποτυπώνεται και στα τεράστια ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου πληρωμών. Μια ανάπτυξη τέτοιου τύπου δεν είναι διατηρήσιμη. Επίσης, από αυτή την ανάπτυξη επωφελούνται σχεδόν αποκλειστικά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα υπερκέρδη τους, ενώ αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες και η νέα φτώχεια.

Τρίτον: Ακόμα και από αυτά τα στοιχεία του Υπ. Ανάπτυξης βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι ανατιμήσεις στα μισά αγαθά και στο 1/3 των υπηρεσιών, κινούνται πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Επί της ουσίας, όμως, η πραγματική ακρίβεια στις αγορές δεν αποτυπώνεται στον επίπλαστο επίσημο τιμάριθμο και σαρώνει τα εισοδήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, τα οποία λεηλατούνται, ταυτόχρονα, από τις πολιτικές της λιτότητας και την άδικη φορολογία. Οι αγορές στη χώρα μας παραμένουν ανεξέλεγκτες και κυριαρχούνται από κερδοσκοπικές και εναρμονισμένες πρακτικές, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί ως θεατής τις ανατιμήσεις μέσω των οποίων αντλούνται κέρδη σε βάρος των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνοντας τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί βαθύτατα ταξικές αντικοινωνικές επιλογές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

To Γραφείο Τύπου