Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/12/2006

Σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλου με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) , το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ επισημαίνει:

Ο κ. Υπουργός Υγείας λύνει για άλλη μια φορά στα λόγια, τα προβλήματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Δημόσιου Τομέα.

Αναστέλλει για ένα εξάμηνο - χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών όπως οι νόμοι ορίζουν - την εφαρμογή του ΠΔ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους και υπόσχεται διάφορα θολά και ομιχλώδη για το σύνολο των προβλημάτων που άπτονται και περιλαμβάνουν το θέμα της διευθέτησης. Εφαρμόζει δηλαδή την προσφιλή του τακτική την επικοινωνιακού τύπου αντιμετώπιση της πραγματικότητας, δημιουργώντας μιαν άλλη εικονική πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αναξιόπιστη. Η πρόταση που έδωσε στην ΟΕΝΓΕ ο κ. Υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος αποτελεί προσπάθεια υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για την αντιμετώπιση του αιτήματος για ανθρώπινο ωράριο των Γιατρών και την προώθηση ενός νέου συστήματος εφημέρευσης. Η μονομερής απόφαση για παράταση του χρόνου εφαρμογής του ΠΔ αποτελεί πρόκληση.

Οι δήθεν δεσμεύσεις για προσλήψεις Ιατρικού προσωπικού που εξαγγέλλει είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθούν αφού η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχώς συρρικνώνεται και  οι δαπάνες για προσλήψεις είναι μηδενικές. Την ίδια ώρα επιμελώς, δεν κάνει καμία αναφορά για την ανάγκη ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ανάπτυξη και στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αποδεικνύοντας  τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Η προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι με ασαφείς και γενικόλογες  εξαγγελίες στα οικονομικά ζητήματα βρίσκεται στον αέρα αφού από πουθενά δεν προκύπτει οι διασφάλιση πόρων για να τα πραγματοποιήσει.

Ο Συνασπισμός επισημαίνει στην κυβέρνηση και στον κ υπουργό υγείας ότι η διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας τόσο για το Ιατρικό όσο και το υπόλοιπο προσωπικό στα Νοσοκομεία, η οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων στην υγεία σε συνδυασμό με τον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, η αύξηση  των Δημόσιων δαπανών για Υγεία- Πρόνοια στο 6% του ΑΕΠ,  η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις στήριξης και αναβάθμισης ενός δωρεάν δημόσιου Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας για όλο το λαό.

Τμήμα Υγείας