Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/12/2006

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε ένα αποδυναμωμένο REACH

Το λόμπυ της χημικής βιομηχανίας επέβαλε έναν κακό συμβιβασμό

Δ.Παπαδημούλης: "Το REACH έγινε αγνώριστο, κ. Φερχόιγκεν συγχαρητήρια, τα καταφέρατε - Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πανηγυρίζει ο κ Δήμας"

Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα  κατά πλειοψηφία σε δεύτερη ανάγνωση τον κανονισμό για τις χημικές ουσίες REACH. Ο τελικός συμβιβασμός που υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές και καταψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και τους Πράσινους, αποδυναμώνει δραστικά την αρχική πρόταση της Κομισιόν και απέχει σημαντικά από τις θέσεις που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο κατά την πρώτη ανάγνωση το Νοέμβριο του 2005 και στις οποίες επέμειναν με κοινές τροπολογίες η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και οι Πράσινοι.

Με τον τελικό, (ιδιαίτερα κακό) συμβιβασμό για το REACH, δεν εισάγεται καμία γενική υποχρέωση για αντικατάσταση των επικίνδυνων ουσιών όταν υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές ούτε νομικά δεσμευτικό καθήκον μέριμνας. Πολύ λίγες ουσίες συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία υποκατάστασης, η οποία είναι σχεδόν σίγουρο πως θα παραμείνει κενό γράμμα μιας και το σχέδιο υποκατάστασης υποβάλλεται μόνο όταν η ίδια (!) η επιχείρηση θεωρεί ότι υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές. Ενισχύεται επίσης το βιομηχανικό απόρρητο για την ταυτότητα των ουσιών προς ικανοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρομεσαίων.

Ακόμη, το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συρρικνώνεται επικίνδυνα με την εξαίρεση από την υποχρέωση για Αναφορά Χημικής Ασφάλειας για μικρές ποσότητες (τα 2/3 των χημικών που εμπίπτουν στο REACH). Αντʼ αυτής, μία επιθεώρηση θα λαμβάνει χώρα κάθε 7 χρόνια για να εκτιμηθεί εάν θα επεκταθεί ή όχι η υποχρέωση για Αναφορά Χημικής Ασφάλειας μόνο για καρκινογόνες ουσίες, ουσίες που προκαλούν μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό ή είναι τοξικές για την αναπαραγωγή. Τέλος, αφαιρείται το δικαίωμα των κρατών μελών να εισάγουν αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα.

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης τόνισε:

"Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες ημέρες το λόμπι της χημικής βιομηχανίας πανηγυρίζει. Πέτυχε τουλάχιστον το 90% των στόχων του. Έκανε το REACH αγνώριστο! Από την αρχική πρόταση της Επιτροπής έμειναν λίγα πράγματα. Έτσι οι χθεσινοί αντίπαλοι έγιναν θερμοί υποστηρικτές. Η αρχή της υποκατάστασης υπονομεύθηκε καίρια σε βάρος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και των εργαζομένων στη χημική βιομηχανία.

Ο σημερινός συμβιβασμός αποτελεί ουσιαστική προσχώρηση των Σοσιαλιστών στις απόψεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς και της χημικής βιομηχανίας. Βρίσκεται πολύ πίσω από την αρχική πρόταση της Επιτροπής, αλλά και από όσα ψηφίσαμε και στην πρώτη ανάγνωση και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Ειλικρινά, παρʼ ό,τι τους εκτιμώ, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πανηγυρίζουν ο Επίτροπος κ. Δήμας και ο εισηγητής κ. Sacconi. Έως χθες άλλα υποστήριζαν και προωθούσαν.

Επίτροπε Verheugen, συγχαρητήρια! Τα καταφέρατε!"

To Γραφείο Τύπου