Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/12/2006

Αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για τη διακυβέρνηση της χώρας!

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Πάτρα ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και επικοινωνίας του ΣΥΝ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιδοθεί σε μια συστηματική προσπάθεια με στόχο  να περάσουν στο μεγάλο εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο τόσο η ιδιοκτησία όσο και οι στρατηγικές αποφάσεις για το σύνολο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας της χώρας.

Αυτή η «λατρεία του ιδιωτικού» επεκτείνεται και στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας, του πολιτισμού. Έχουν ήδη παραλάβει τη σκυτάλη από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων -του ΠΑΣΟΚ που σήμερα διαμαρτύρεται- στον επίσης κρίσιμο τομέα της Υγείας, όπου ήδη το ποσοστό της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα έχει φτάσει στο πρωτοφανές 50%, όπως επίσης στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός αυτών των πολιτικών εκποίησης, ως «εγκληματικές επιλογές» γιατί πέραν των προφανών, άμεσων, αρνητικών συνεπειών στην ανάπτυξη της χώρας, στις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα, είναι επιλογές και αποφάσεις που δεν μπορεί να αντιστραφούν, δεν μπορεί να αλλάξουν και να διορθωθούν παρά μόνο με τρομακτικό οικονομικό κόστος, ανεξάρτητα και αντίθετα από τη λαϊκή βούληση που θα μπορούσε τώρα ή μελλοντικά να εκφραστεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και βεβαίως υπέρ της ενίσχυσης και όχι της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.  

Οι σημερινοί κυβερνώντες, πέραν των άλλων, οδηγούν και στην απαξίωση της πολιτικής και της λειτουργίας της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Γιατί ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες, με εφαρμογή νεοφιλελεύθερων δογμάτων, οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών, διατηρούνται και ενισχύονται δημόσιες επιχειρήσεις σε όλους τους στρατηγικούς τομείς, όπως επίσης λαμβάνεται μέριμνα για να κρατηθεί ένα στοιχειώδες έως και υψηλό επίπεδο κοινωνικών παροχών. Η ίδια η πολιτική διακυβέρνηση χάνει το νόημά της όταν πλέον δεν έχει τη δυνατότητα επηρεασμού στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και την άσκηση κοινωνικών πολιτικών.

Ο δογματικός νεοφιλελευθερισμός της σημερινής κυβέρνησης σπρώχνει την πολιτική και την ίδια την κοινωνία σε ένα ρόλο παθητικού διαχειριστή των αποφάσεων και των κανόνων των αγορών.

Το στοίχημα: ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Καθώς διανύουμε μια ιδιότυπη προεκλογική περίοδο -ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής των προσεχών εκλογών- έχουμε σημάνει συναγερμό για τη συνεργασία των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στους κρίσιμους κοινωνικούς αγώνες αυτής της περιόδου. Χρειάζεται να διαμορφωθούν τα πιο πλατιά, ενωτικά μέτωπα αγωνιστικής συνεργασίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την επίτευξη στόχων όπως η ακύρωση της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και η μη αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ΑΕΙ.

Το στοίχημα για τον Συνασπισμό  δεν μπορεί παρά να είναι η σύγκλιση και η ενθάρρυνση όλων των ζωντανών δυνάμεων που αγωνίζονται εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οι δυνάμεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, τον σταθερό και ισχυρό πυρήνα αυτής της κοινωνικής ενεργοποίησης και της πολιτικής αφύπνισης, της ριζοσπαστικής κριτικής, στάσης και διάθεσης, της εναλλακτικής πρότασης προς τον δικομματισμό.

Το στοίχημα, λοιπόν, το δικό μας, είναι να δώσουμε φωνή και να δώσουμε υπόσταση στους πολίτες, ιδιαίτερα στους νέους αλλά και στους αγώνες τους, ώστε να μην θεωρείται τίποτα μάταιο, τίποτα χαρισμένο, να ενθαρρύνονται οι αξίες και τα ιδανικά που στηρίζουν τις προσπάθειες για την προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών έφεραν στην επιφάνεια το μεγάλο εύρος και βάθος αυτών των σύγχρονων δυνάμεων της προόδου, ιδιαίτερα τις δυνάμεις της νεολαίας που θέλουν να βάλουν το δικό τους αποτύπωμα και να διαμορφώσουν τη δικιά τους ταυτότητα και μια νέα αντίληψη για την πολιτική και την κοινωνική δράση.

Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν είναι μια στερεότυπη και διαχρονική ρητορεία. Παίρνει το περιεχόμενό της και συγκροτεί την ελκτική της δύναμη σε κάθε ιδιαίτερη φάση στο βαθμό που συνειδητοποιεί την ανάγκη να έρθουν στο πολιτικό προσκήνιο αυτές ακριβώς οι δυνάμεις που έχουν φωνή και όραμα και που αναζητούν αλληλέγγυα και συλλογική δράση για τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με την πολιτική.

To Γραφείο Τύπου